KOMMUNIKÁCIÓ, KÖZVÉLEMÉNY, MÉDIA

2012/1-4. szám

 

A tartalomhoz >>


 

A JEL-KÉP JÖVŐJÉRŐL

 

Folyóiratunk a közelmúltban válságos helyzetbe került.

A helyzet ismertetéséhez a történeti előzményekhez kell visszanyúlnunk. A JEL-KÉP eredeti alapítója és kiadója a Tömegkommunikációs Kutatóközpont, illetve jogutódja, a Magyar Közvéleménykutató Intézet (MKI) volt. Az MKI-t 1991-ben egy kormányhatározat megszüntette. Az intézetet felszámoló Miniszterelnöki Hivatal döntése nyomán a JEL-KÉP névhasználati jogát saját kérésére a Magyar Médiáért Alapítvány (MMA) kapta meg, amely az MTA-ELTE Kommunikációelméleti Kutatócsoporttal (KKCS) együttműködve 1994-ben újraindította a folyóiratot. Az MMA-nak az ezredforduló óta gyakorlatilag egyetlen tevékenysége volt, pályázati-támogatói forrásokból származó (mindenekelőtt a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert) pénzekből a JEL-KÉP működtetése a tördelési és a nyomdai feladatok (Gondolat Kiadó) kifizetésével. (Évi egy számot a szerkesztőségnek is helyet adó és a terjesztést végző KKCS finanszírozott.)

Az MMA-nak az elnöke, legfőbb vezetője Angelusz Róbert professzor 2010 nyarán elhunyt. (Lásd JEL-KÉP 2010. 3-4. szám, 3-11. old.) Ahhoz, hogy az MMA tovább működhessen, új elnököt és új kuratóriumot kellett volna választani, ehhez viszont a törvényi előírásoknak megfelelően olyan alapítványi közgyűlést kellett volna tartani, amelyen jelen vannak az eredeti alapítók (19 természetes és 4 jogi személy) vagy képviselőik, illetve jogutódjaik. A folyóirat főszerkesztője és a KKCS munkatársai erre kísérletet is tettek, azonban a Fővárosi Bíróság által megkövetelt teljes alapítói kört - elhalálozás, külföldre távozás, átalakulás stb. miatt - még némi jogászi segédlettel sem sikerült fellelni. Ráadásul 2011 végén a KKCS is megszűnt, így a JEL-KÉP teljesen gazdátlan maradt. A 2010 és 2011 évi évfolyamok még megjelenhettek (igaz, hogy pénzszűke miatt alkalmanként összevont számokkal), azonban 2012-re már nem maradt olyan intézmény, amely a JEL-KÉP javára pályázhatott, illetve támogatókat kereshetett volna.

Ebben a szorult helyzetben felmerült, hogy a lapgazda nélküliség problémájára megoldást jelenthet a folyóirat újraindítása a Magyar Kommunikációtudományi Társaság (MKT) égisze alatt. Az MKT magától értetődő szakmai hátteret biztosíthat, míg a szerkesztőségi tennivalókat és a pályázási, támogatásgyűjtői feladatokat az MKT mellett működő Alapítvány a Társadalmi Kommunikáció Fejlesztéséért láthatná el. Ha minden a reményeink szerint alakul, akkor a folyóirat 2013-től ÚJ JEL-KÉP néven tovább működhet. Persze számos tennivaló lesz még, így a szerkesztőbizottság megújítása mellett újra kell gondolni a finanszírozás lehetőségeit, a nyomtatott és/vagy az elektronikus megjelenést, ezzel szoros összefüggésben a terjesztést és még jó néhány egyéb kérdést.

A folytonosság fenntartása érdekében és nem utolsó sorban azért, hogy a JEL-KÉP olvasóinak és támogatóinak hírt adhassunk a fejleményekről, kívánatosnak tűnt, hogy 2012 évre megjelenjen egy összevont 1-4. szám. Sajnos ennek a számnak a papíralapú megjelenéséről a Gondolat kiadóval nem sikerült megállapodni, ezért - a Szociológiai Szemle és számos más tudományos folyóirat példáját követve - már most át kellett térnünk az internetes megjelenésre, amely a Magyar Kommunikációtudományi Társaság honlapján (communicatio.hu) érhető el.

Annak reményében, hogy a rangos tudományos háttér és a megváltozott megjelenési mód a JEL-KÉP életében olyan új kezdetet jelent, amely megnyitja az utat folyóiratunk olvasói és szerzői táborának növekedéséhez, tartalmainak gyarapodásához és színesedéséhez, tisztelettel kérjük mindazoknak a megértését és támogatását, akik szívükön viselik a hazai kommunikációs kultúra ügyét.

 

Terestyéni Tamás főszerkesztő

 

 

 

 


A tartalomhoz >>