Síklaki István: Vélemények mélyén

Kossuth Kiadó, 2006

Szabó Anikó recenziójához

 

Szabó Anikó recenziója Síklaki István Vélemények mélyén című munkájáról kimerítő, csaknem minden részletre kiterjed, ezért csupán néhány kiegészítést fűznék hozzá.

Az elmélet érvényességi területe: a kvalitatív kutatás. A mű egyik legfőbb erénye, hogy míg szerzője köztudottan a kvalitatív kutatás művelője, az olvasó mégis tárgyilagos képet kap a fókuszcsoportos beszélgetés szerepéről, helyéről, alkalmazhatóságáról, egyéb módszerekkel való kapcsolatáról, előnyeiről, hátrányairól. A szerző a fókuszcsoport módszerét nem csak a mélyinterjúval és a résztvevő megfigyelés módszerével állítja szembe, hanem kijelöli helyét a kvantitatív módszerekhez képest is - mennyiben szolgál annak megalapozására vagy helyettesítésére.

Az elméletben érvényesülő kommunikáció-fogalom típusa: személyközi és üzleti kommunikáció. A szerző szót ejt a pozícionálást segítő, illetve új termék kifejlesztésével kapcsolatos kutatásokról, termékjellemzők és reklámkoncepciók teszteléséről, kommunikációs hatásvizsgálatokról, reklámkészítésről, reklámkampányok hatásának felméréséről.

Az elmélet leíró vagy magyarázó? Leíró és magyarázó, az elmélet több esettanulmány, az üzleti életből és a pszichológiai kutatások területéről vett példán keresztül válik igazán világossá.

A koncipiálásba bevont szerkezet(ek), illetőleg szerkezeti egységek: további szerkezet a kutató és az ügyfél munkakapcsolata.

A koncipiálásba bevont színterek: a stúdió, ahol a hagyományos, a minicsoportos, a triád és diád típusú fókuszcsoportos beszélgetés folyik, az éter (telefonos csoport), illetve a virtuális tér, az online-megkérdezés esetében.

A koncipiálásba bevont dinamikák: a csoportdinamikán túl (kialakulás, viharzás, megszilárdulás, feladatteljesítés, felbomlás) a csoportbeszélgetések lebonyolításának fázisai: a toborzás, a vezérfonal felépítése, bemutatkozás, bemelegítés, a fókusz és a befejezés; továbbá a csoport moderálása: a moderátor színre lépése, a raport megteremtése, a beszélgetés irányítása, illetve lezárása.

Az elmélet eredeti alkalmazási terepe: a média-hatásvizsgálatok során alkalmazott befogadás-elméletek.

Néhány fontosabb bibliográfiai tétel

Babbie, E: A társadalomtudományi kutatás gyakorlata. Balassi Kiadó, 2004.

Gordon, W - Langmaid R.: Kvalitatív piackutatás. Gyakorlati kézikönyv. Hvg Kiadói Rt, 2007.

Rácz József: Kvalitatív drogkutatások. L Harmattan, 2006.

Sántha Kálmán: Mintavétel a kvalitatív pedagógiai kutatásban. Kutatás-módszertani kiskönyvtár. Gondolat Kiadó, 2006.

 

Lektorálta: Török Judit
2011. január 13.