Csabai Márta, Csörsz Ilona, Szili Katalin: A gyógyító kapcsolat élménye

Észrevételek Mucsi Eszter ismertetéséhez


Mucsi Eszter összefoglalója Csabai Márta, Csörsz Ilona, Szili Katalin: A gyógyító kapcsolat élménye című könyvéről tárgyilagos és alapos. Az írást kerek, egész munkának gondolom, így csak néhány kiegészítést tennék ahhoz:

A szerzőtrió könyve azzal a céllal készült, hogy - amint arra Eszter is utal - felhívja a figyelmet az általános gyógyító gyakorlattal foglalkozó kutatások számára a kapcsolati elem tanulmányozására, valamint olyan kapcsolati készségfejlesztő módszert mutat be, amely integratív módon ötvözi a hagyományos technikák, mint az esetelemzés, Bálint csoport, drámajáték és empátialabor előnyeit. A szerzők egyik fő kiindulópontja, hogy a gyógyító kapcsolat sikerességének egyik záloga a hagyományos mérési eljárásokkal fel nem tárható tényező, a kapcsolat élménye és légköre.

A szerzők egyszerűen és közérthetően, a tudományterületen kevesebb tapasztalattal rendelkezők számára is követhető módon, átfogó elméleti kitekintéssel és gyakorlati példákkal alátámasztva érvelnek a "kapcsolat mint gyógytényező" bálinti elve mellett . A könyv stílusa és szerkezete is támogatja a tartalmi célokat. A könyvben külön fejezetet szenteltek a szerzők annak, hogy miért tartják fontosnak a gyógyító-beteg interakciókban a gyógyító kapcsolat fejlesztését. Az elméleti modellek bemutatása gyakorlati példák és esetismertetések segítségével történik, megkönnyítve azok feldolgozását egyetemi hallgatók, orvosok és más egészségügyi dolgozók számára is. A könyv jelentős részét a szerzők által kidolgozott integratív gyógyító kapcsolati tréning módszer bemutatása teszi ki. A módszer gyakorlását és elsajátítását a csatolt elektronikus oktatólemez is segíti.

Csabai Márta mintegy 10 éve foglalkozik orvosi pszichológiával, ezen belül is a beteggé válás és a gyógyító folyamat pszichológiai tényezőinek vizsgálatával. Írásainak jellemző szemlélete a kapcsolati elv hangsúlyozása, amely a gyógyítás/gyógyulás sikere érdekében hangsúlyozza az orvos és a beteg, valamint a szakemberek egymás közötti kapcsolatai hálójának fontosságát.

 

Készítette: Szabó Anikó
2010. június
8.