Cseri Péter: Segítségnyújtás a végeken

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület, 2002


Az adott kommunikáció-elmélet (elmélet-töredék) szokásos megnevezése
Cseri Péter egy különleges könyv szerkesztésére vállalkozott a magyarországi hospice mozgalom tízedik évfordulójára kiadott könyvében. A könyvben 25 magyar és külföldi tanulmány található, melyek mind a súlyos betegek holisztikus felfogásban történő ellátásának kérdéseivel foglalkoznak. Orvosok, pszichológusok, önkéntesek, szociális munkások írnak tapasztalataikról, és a különböző diszciplínák lehetséges együttműködési területeiről. A szerzők írásaiban a közös gondolat a betegekkel való foglalkozás komplex felfogása, és az ebből következő minden tekintetben őszinte kommunikáció gyakorlata.

Az elmélet érvényességi területe
Az elmélet a szerzők sokoldalúsága miatt örökérvényű. A szerzők egészséges és holisztikus szemlélete lehetővé teszi a beteggel való foglakozás fizikai, lelki, szociális és spirituális megvalósítását.

Az elmélet leíró vagy magyarázó?
Az elmélet leíró és magyarázó is egyben. A szerzők megkísérlik a legaprólékosabban körüljárni a tanatológiában megtalálható összes megközelítési formát. Szó esik a palliatív gondozásról orvosi szempontból, a Hospice szervezetek nemzetközi és magyarországi felépítéséről, struktúrális, finanszírozási kérdésekről, és etikai megfontolásokról.

A koncipiálásba bevont szerkezet(ek), illetőleg szerkezeti egységek
A kötet 25 tanulmányból áll, melyek tematikai rendezését az egységes holisztikus szemlélet tette nehézzé. Az első tanulmány a halálról szól, majd ezt követik a haldoklással kapcsolatos - mint a Hospice mozgalom - "megküzdési" formákról szóló írások. Majd a család a gyász és a szociális munka és az önkéntesek tevékenységei kerülnek szóba. Egy tanulmány fejtegeti azt, hogy milyen lelkészként dolgozni terminális állapotban lévő betegekkel. Fontos fejezet a "stressz a professzionális segítők munkájában" valamint az "Ápolók és medikusok halállal és haldoklással kapcsolatos attitűdje" is.

A koncipiálásba bevont színterek
Ezek a színterek a mai társadalmak csaknem valamennyi színterét magában foglalják. Legfontosabb az orvos-beteg, gondozó-beteg, család-beteg, beteg-beteg kapcsolat során felmerülő problémák és lehetséges megoldások. Meg kell említeni a betegápolás fizikai és lelki értelemben vett leghatékonyabb formáját, a házi ápolást, melynek megvalósítását a magyarországi Hospice mozgalom legfőbb célként tűzött ki.

Az elmélet kapcsolata más elméleti konstrukciókkal
Más elméleti konstrukciókkal az elmélet leginkább a pszichológia orvostudomány és szociológia területéről adaptált fogalmak mentén kapcsolódik.

Az elmélet-alkotás célja
A könyv célja, hogy különféle megközelítésekből bemutassa a haldoklókkal való foglalkozás fontosságát. Nem titkolt szándék, hogy kritizálja a mai társadalmi felfogást a témával kapcsolatban, és hogy előtérbe helyezze az emberi méltóságot. Fontosnak tartják a szerzők, hogy mindenki tisztelettel bánjon a súlyos betegekkel és messzemenőkig vegye figyelembe a betegek kívánságait. A különböző megközelítéseket a könyv legalább 8 szakmát illetve hivatást képviselő csoport szemüvegén keresztül mutatja be.

Az elmélet háttérdiszciplínái
Orvostudomány, pszichológia, szociológia, tanatológia, filozófia

Néhány fontosabb bibliográfiai tétel

Corr CA, Nabe CM, Corr DM. Death and Dying, Life and Living, 2nd edn. Pacific Grove, CA: Brooks Cole. 1997.

Clark, D. "Total pain", disciplinary power and the body int he workof Cicely Saunders, Soc. Sci. Med. 1999.

Pilling János: A haldokló pszichés gondozása a haldoklás különböző stádiumaiban In. Hegedűs Katalin (szerk.) Halálközelben II. - A haldokló és a halál méltóságáért. Magyar Hospice Alapítvány, Budapest 1995.

Hegedűs Katalin: Az emberhez méltó halál - Hospice. Osiris Kiadó, Budapest, 2000.

 

 

Az összefoglalót készítette: Szépe Orsolya
2010. június 7.