Lux Elvira: Női szerepek a szexuálpszichológus szemével


Lux Elvira régi, most újra kiadott munkájában tisztznunk kell néhány fogalmat, mellyel dolgozunk, gondolok itt a "szerep" fogalmára, mely mint ilyen, szociológiai kategória, és a világban valamilyen sajátos helyünket jelenti.

A kötet egy vázlatos áttekintő fejezettel indul, a nő társadalmi helyzetének történelmi alakulását kíséri végig, amelyben az antropológia fontos eseményei is helyet kapnak.

Ezután három nagyobb fejezetben végigkíséri a női lét és élet útját, úgyszólván a fogantatástól a késő öregkorig. Ez alkotja a munka gerincét Eközben nemcsak arra kerít sort, hogy megmagyarázza a kérdéskörrel kapcsolatos legfontosabb biológiai, pszichológiai, szociológiai és szexuálpszichológiai fogalmakat, amelyekkel a későbbiekben gyakran operál, hanem választ és magyarázatot keres lényegében a női szerepeknek az egyes életkorban való betöltésével kapcsolatos összes kérdésre és problémára is. Így sorra kerül a gyerek és szülő kapcsolata, a gyerekkor szexuális problémái, a női szerep kialakulása, a serdülés, a fiatalkori szerelem, a felnőtt női élet állomásai a szüzesség elvesztésétől a házasságig, a házasság buktatói és kompromisszumai, a féltékenység, a válás, a gyermek sorsa a válás után, a magányos nők, az anyós-, nagymama-, nyugdíjas szerep. A kötet hátralévő két fejezete "szakszerűbb": az egyik a női szerep elhárításának és bizonyos női bajoknak (vérzési rendellenességek, vetélés, koraszülés stb.) kapcsolatát, a másik a változás korának testi panaszait és azok lelki hátterét tárgyalja. A szerző okosan, bölcsen, gyakorlatiasan ad tanácsot a női életvezetéshez, bátor vállalásához és sikeres gyakorlásához - mindkét nem örömére.

(Legeza Ilona könyvismertetője nyomán)

 

Az adott kommunikáció-elmélet (elmélet-töredék) szokásos megnevezése
Személyközi kommunikáció speciális szelete, a nő és férfi közti szerelmi kapcsolatok és a (jó) házasság mozgatórugóit tárja fel a szerző.

Az elmélet érvényességi területe
Humántudományok/ társadalomtudományok/ pszichológia/ személyközi pszichológia/ a társas kapcsolatok alakulása és alakításának lehetőségei

Az elméletben érvényesülő kommunikáció-fogalom típusa
A szerző a legtermészetesebb és legalapvetőbb kérdésre keresi a választ lehet-e boldog férfi és nő együtt a házasságban? Ha igen hogyan? Ha nem , miért nem? Mindezt nem csak szexuálpszichológiai aspektusból elemzi, de a munka ezen vonulata természetesen jelentős a könyv egészét vizsgálva.
A kommunikáció fogalom típusa a személyközi kommunikáció, azion belük a társas érintkezés pszichológiája és kommunikációja. Mindennapi banálisnak tűnő problémák kezelése és megoldásaik tárulnak fel a könyv lapjain. Miközben a leírt eseteken elgondolkodunk (a párok kommunikációját figyelve, a szerző is folyamatosan kommunikál velünk).

Az elmélet leíró vagy magyarázó?
Az elmélet egyszerre leíró és magyarázó, a szerző először leírja az egyes jelenségeket, majd példákkal illusztrálja, magyarázza a fejezetben foglaltakat.

A koncipiálásba bevont funkciók
A könyv célja a tanácsadás, de nem kevésbe az elgondolkodtatás, és a visszacsatolás pontok keresése.

A koncipiálásba bevont szerkezet(ek), illetőleg szerkezeti egységek
A szerző nem kevéssé alapoz az olvasó lelki bevonódására, hétköznapi példákat sorol fel praxisából, mégis, gondolatai mindannyiunkat érintenek.
A koncipiálásba bevont szerkezetek tehát eszerint sokfélék. A szakmai szemmel olvasó is találhat benne érdekességeket, ahogy laikus is.

A koncipiálásba bevont színterek
a személyközi kommunikáció színterei közül leginkább a családi érintkezés színterei.

A koncipiálásba bevont dinamikák
A szerző arra ösztökéli olvasóját (a sorok közt elrejtett szándékkal), hogy a felvonultatott példák seregén áttörve gondolja át saját eddigi életének hibáit, és próbálja újragondolni, mit vétett esetleg eddigi kapcsolataiban. Mindezek mellett példát láthatunk arra, hogy csinilják mások, és hogyan lehet ezt máshogy.

Az elmélet kapcsolata más elméleti konstrukciókkal
Lux Elvira gyerken tesz utalást más diszciplínákra és azok példáira (pl. temrmészettudományok (méhek tánca).

Az elmélet-alkotás célja
Az elméletalkotás célja, hogy a házasságban vagy tartós kapcsolatban élő nő rádöbbenjen, miféle hibákat követett illetve követhet el, és mi módon lehet ezeket kiküszöbölni illetve helyrehozni.

Az elmélet eredeti alkalmazási terepe
Az elmélet szakmai pontossága és megalapozottsága miatt hivatott arra, hogy segédanyagként használható legyen, olvasmányos stílusa miatt viszont a hétköznapi olvasó érdeklődésére is számot tarthat.

Az elmélet háttérdiszciplínái
Személyiségpszichológia/szexuálpszichológia, szocológia, természettudományok/ biológia, biokémia (hormonok)

Néhány fontosabb bibliográfiai tétel
A szerző további érdekes könyvei:

Lux Elvira:

Női szerepek (Saxum Kiadó Budapest, 2008)

Lépéspróbák egymás felé (Móra, 1987)

Szabad egy szexre?

Szexkontroll

Férfisorsok

Hát még nekem...

Anyának születtem?

 

Az összefoglalót készítette: Fazekas Piroska
2010. január