Neumann János: A számítógép és az agy

NetAcademia, Budapest, 2006

Észrevételek Szakács István ismertetéséhez

 

Szakács István ismertetése lényegretörő, a könyv két fejezetének ismertetését kiegészíteném:

I. A számítógép
Egyik fontos eleme a könyvnek, amikor a szerző a pontosságot vizsgálva a szerző az analóg és a digitális számítógépek által elérhető pontosságot hasonlítja össze, az analóg gépek esetében a pontosság határát 1:1000-1:100000 közé teszi, 1:1000-t meghaladó pontosság analóg módon nehezen biztosítható, míg a könyv szerint korszerűnek említett digitális gépek 1:1012 pontosságot biztosítanak. A szerző kiemeli, hogy a pontosság növelése a sebesség csökkenésével jár, de nem minden helyen.

II. Az agy
A szerző összehasonlítja a számítógép és az agy által energiafogyasztását, azokat arányosítja egymáshoz. Az energiafogyasztás alapján állapítja meg a szerző, hogy "a nagy és hatékony természetes automaták valószínűleg nagy fokban párhuzamos működésűek, míg a nagy és hatékony mesterséges automaták inkább soros működésre rendezhetők be." A szerző nagy hangsúlyt fektet a soros - párhuzamos működés előnyeinek - hátrányainak vizsgálatára, mindig figyelembe veszi a memória szükségletet és az elérhető sebességnövekedést is, tulajdonképpen ez napjainkban is egy jelen levő probléma, gondoljunk csak az operációs rendszerek egyre nagyobb memóriaszükségletére. Fontosnak tartom kiemelni a szerző ezzel kapcsolatos megállapítását: "Másfelől viszont egy párhuzamos eljárás sorosítása is új követelményeket támaszthat az automatával szemben. Közelebbről nézve az a helyzet, hogy ilyenkor majdnem mindig új memóriaszükségletek keletkeznek, mert a sorrendben előbb elvégzett műveletek eredményeit tárolni kell mindaddig, amíg az utánuk következő műveletek is lezajlanak. Ezért várható, hogy egy természetes automata logikai felépítése és szerkezete nagyon különbözni fog egy mesterséges automatáétól, továbbá az utóbbi memóriaszükségletei rendszerint nagyobbaknak bizonyulnak."

 

Néhány fontosabb bibliográfiai tétel

Csép V. - Győri M. - Ragó A. szerk.: Általános pszichológia 3. Nyelv, tudat, gondolkodás. [Különösen a 14. fejezet: "Matematikai gondolkodás, mentális aritmetika"] Budapest:Osiris, 2008

Steven Pinker: Hogyan működik az elme. Budapest:Osiris, 2002 [pl. 2. fejezet: "Gondolkodó gépek", 64-146]

 

Lektorálta: Klucsik Gábor,
2010. január