Steinar Kvale: Az interjú. Bevezetés a kvalitatív kutatás interjútechnikáiba

Jószöveg Műhely, Budapest, 2005.

Kiegészítések Fazekas Piroska összefoglalójához


Ma a társadalomtudományi kutatásokban még mindig bizonyos gyanakvással fogadják a kvalitatív módszerek alkalmazását. Időigényes munka, mind az interjúk elkészítését, mind az anyag leírását, mind az értelmezések, magyarázatok keresését tekintve. Ráadásul az utóbbinál a kutató szubjektivitása, "önkényessége" általános vádként merül fel.

Kezdő kutatók számára könnyebb módszernek tűnik a kérdőíves adatfelvétel. Nagyobb minta, távolságtartás lehetősége (nem is kell találkozni a kitöltőkkel, nem kell interakcióba bonyolódni velük - így persze a vágyott "objektivitás" is jobban garantált), valamint le vannak fektetve a kérdőívszerkesztés, illetve -feldolgozás szabályai is. Ugyanakkor a következtetések, a kutatás eredményei megfelelő mélységének eléréséhez sokszor az interjúk készítése elengedhetetlen.

Kvale könyvének tagadhatatlan erőssége - ahogyan Piroska is említette - a kvalitatív kutatás kontextusba helyezése, annak tisztázása, hogy milyen elemzésekre vagyunk képesek ezzel, és mire nem vállalkozhatunk vele. A II. rész elméleteinek áttekintése mindenképpen segít tisztázni ezt.

Emellett a könyv nem marad meg az általánosság szintjén, egészen konkrét útmutatást is kaphatunk az interjúszituáció előkészítéséhez, a beszélgetés lebonyolításához, szöveggé történő átalakításához, az analízis lépéseiről, illetve az értelmezések lehetőségeiről.

A szerző mindenképpen tudományos igényű, átgondolt struktúrájú gondolatmenetet tár elénk, mely segítséget nyújt abban, hogy az interjútechnikát kiegészítő vagy önálló módszerként alkalmazhassuk kutatásainkban.

 

Készítette: Juhász Ibolya
2010. január