Gáborjáni Szabó Botond: A szabadság szent igéi


Az adott kommunikáció-elmélet (elmélet-töredék) szokásos megnevezése
Egyházi kommunikáció, politikai kommunikáció

Az elmélet érvényességi területe
Egyházi kommunikáció, egyháztörténet, homiletika, retorika, teológia

Az elméletben érvényesülő kommunikáció-fogalom típusa
Egyházi kommunikáció

Az elmélet leíró vagy magyarázó?
Leíró és magyarázó is egyben.

A koncipiálásba bevont funkciók:
A könyv a tiszántúli református egyházi vezetés és a Debreceni Kollégium 1848/49-ben betöltött szerepét tárja az olvasó elé, némiképpen pótolva az elmúlt évtizedekben keletkezett űrt a témát illetően. A forrásgyűjtemények tükrében a szerző rávilágít a református egyház, azon belül is a Tiszántúli Református Egyházkerület jelentős helyzetére az adott korban, hozzájárulva az emlékezéshez és a történelmi események az egyház szerepvállalásán keresztül való megismeréséhez.

A koncipiálásba bevont szerkezetek, illetve szerkezeti egységek:
A könyv szerkezeti felépítését tekintve három részre osztható:

1. Történelmi ismertető a tiszántúli református egyházi vezetés és a Debreceni Kollégium 1848/49-ben betöltött meghatározó szerepéről

2. Forrásgyűjtemény: prédikációk, rendeletek, egyházi beszédek, politikai rendeletek, egyházkerületi beszámolók, püspöki körlevelek, beszámolók, szerkesztőségi felhívások, tudósítások

3. A szabadságharcban részt vevő debreceni diákok névsora.

A szerző számos levéltári adat tükrében bemutatja a református egyház és a Debreceni Kollégium társadalomformáló erejét az 1840-es években, a vallás és politika közötti összefüggéseket és harcokat. A szabadságharc államhatalma sok tekintetben támaszkodott az egyházak közreműködésére, amint az egyházi részről így fogalmazódott meg: " A vallás az erkölcsiségnek utolsó és legerősebb támasza, tehát a polgári államnak is legerősebb alapja. A lelkész ... közvetve az állam szolgája is. Egész élete a közjó szolgálatában telik el, ő közhivatalnok."

A kötet megismerteti az olvasót a református egyház közvéleményformáló erejével, mely többnyire a prédikációkban rejlik. Mint a "Kossuth magyarok Mózese" toposz is mutatja, a református döntéshozók közösségeiket a Biblia jól ismert üzenetének aktualizálásával, nemzettudatba épült elemeinek felidézésével mozgósíthatták a leghatékonyabban. A szerző azt a kijelentést is megkockáztatja, hogy a vizsgált időszakban a papság és a népes egyházi tanítói testület közvéleményformáló ereje vetekedett a sajtó jelentőségével.

Az elmélet-alkotás célja
A könyv több szempontból hiánypótló a református egyház és a Debreceni Kollégium jelentős szerepének bemutatását illetően az adott korszakban. A könyvben kronológiai sorrendben idézett forrásgyűjtemény egy kivételével betűhív, így az adott kor retorikáját és a református egyház kommunikációjának módszereit is megvizsgálhatjuk.

Az elmélet eredeti alkalmazási terepe
Egyháztörténet, prédikációtörténet.
.
Az elmélet háttérdiszciplínái
Történelem, retorika, teológia.

Néhány fontosabb bibliográfiai tétel

A Debreceni Református Kollégium története. Szerk.: Barcza József. Budapest, 1988.

Könyves Tóth Mihály: Emlékirat a Tiszántúli Református Egyházkerület életéről. Debrecen, 1996.

Bucsay Mihály: A protestantizmus története Magyarországon. 1521-1945. Budapest, 1985.

Zoványi Jenő: A Tiszántúli Református Egyházkerület története. Debrecen, 1939.

Angelusz Róbert: Kommunikáló társadalom. Budapest, 1995.

 

Az összefoglalót készítette: Csonka-Kovács Abigail
2010. január