Hans-Christoph Piper: Prédikáció elemzések

Kommunikáció és kommunikációs zavarok a prédikációban


Az adott kommunikáció-elmélet (elmélet-töredék) szokásos megnevezése
Egyházi kommunikáció

Az elmélet érvényességi területe
Egyházi kommunikáció, homiletika, retorika, teológia

Az elméletben érvényesülő kommunikáció-fogalom típusa
Egyházi kommunikáció

Az elmélet leíró vagy magyarázó?
Leíró és magyarázó is egyben.

A koncipiálásba bevont funkciók:
A homiletika nem szakhomiletikai szempontokat tár az olvasó elé, hanem a prédikáció, igehirdetés gyakorlati oldalának elemzésével foglalkozik, melyet számos példán keresztül próbál bemutatni. A könyv próbálkozik a kommunikáció megjelenésének taglalására is az egyházi gyakorlatban.

A koncipiálásba bevont szerkezetek, illetve szerkezeti egységek:
Az író a probléma rövid felvetésére és annak taglalására vállalkozik. A szociológia és a pszichológia kínálta lehetőségek felhasználásával próbálja a prédikáció praktikus és empirikus aspektusait leírni és érthetővé tenni. A prédikációt a hallgatóval folytatott beszélgetésnek tekinti és hangsúlyozza annak párbeszéd jellegét. A továbbiakban prédikáció kritikának hiányán keresztül rávilágít a prédikátor "magányos ágens" mivoltára. A szerző a prédikáció elemzéseket nagyon röviden taglalja, miközben csak német egyházi szakirodalomra támaszkodik és modellként azoknak gyakorlati alkalmazását veszi alapul. A könyvben a későbbiekben bemutatott prédikáció elemzések alapját H.-J.Thilo pszichoanalitikai orientáltságú Bálint-csoportok stílusában folytatott elemzéseire támaszkodik, melyekből "homiletikailag hibás magatartások therápia lehetőségei" származnak. (A könyvben szereplő prédikációk részben evangélikus és katolikus istentiszteleteken, miséken hangzottak el).

A modell:

1. A prédikáció elemzés pár nappal az elhangzott igehirdetés után történik, melyet a résztvevők hangfelvételről hallgatnak meg ismét.

2. A csoport két részre van osztva: prédikátor és laikus

3. A laikusoknak az alábbi két kérdésre kell válaszolniuk:
- Milyen üzenetet közvetített számomra a prédikáció?
- Milyen tapasztalatot szereztem a prédikációval és a prédikátorral kapcsolatban, azaz milyen érzéseket és érzelmeket éltem át a hallgatás közben?

4. A prédikátornak az alábbi két kérdést kell megválaszolnia:
- Milyen üzenetet akartam továbbadni?
- Mit akartam a meglévő érzések (pl.: bizalom, szabadság) tekintetében közvetíteni?

5. Az adatokat címszavakban rögzítik és a "non-judgemental approach" ( ítélkezés nélküli megközelítés) elvét alkalmazzák.

6. A szerző az adatok rögzítését, a prédikációk hatásaira vonatkozó tézisek megfogalmazását "feedback"-nek nevezi, melynek alapján a prédikáció problémája napvilágra kerül.

7. A konklúzió: a prédikáció problémája rendszerint a prédikátorban rejlő problémára utal.

A könyv szerkezetileg három egységre tagozódik: a bevezetésre (probléma és a modell ismertetése), a prédikáció elemzésekre ( 16-féle prédikátort mutat be pl.: aggodalmaskodó, hálás, csalódott, deprimált, túlterhelt stb.) és a következtetésekre.
A szerző a könyv végén arra a következtetésre jut, hogy a prédikátor a textussal folytat párbeszédet, miközben a prédikációban "jelzések" formájában belső szükségszerűségként csapódnak le a prédikátor irritációi, melyeknek gyökerei az elrejtett, be nem vallott emócionális konfliktusokban vannak.

A koncipiálásba bevont színterek, dinamikák
Csoportdinamika az egyházi és a laikusok között

Az elmélet-alkotás célja
A szerző a könyvben szereplő prédikáció elemzésekkel a homiletika gyakorlati oldalát mutatja be és a prédikáció során fellépő kommunikációs zavarokra hívja fel a figyelmet.

Az elmélet eredeti alkalmazási terepe
A homiletika gyakorlati alkalmazása
.
Az elmélet háttérdiszciplínái
Szociológia, pszichológia, retorika, didaktika.

Néhány fontosabb bibliográfiai tétel

H.-J. Thilo: Zum Problem des Subjekt-Objekt-Verhätnisses in der Predigt, in: Psyche und Wort, Göttingen 1974

E. Altmann: Die Predigt als Kontaktgeschehen, Stuttgart, 1963

H.-Chr.Piper: Einflüsse psychischer Strukturen auf Predigt und Seelsorge, in: Ev. Theol 35/1975

 

Az összefoglalót készítette: Csonka-Kovács Abigail,
2009
. szeptember

 


[vissza a lap tetejére]