Kovács Éva (szerk.): Közösségtanulmány. Módszertani jegyzet

Jankovich Krisztina ismertetőjéhez


Jankovich Krisztina ismertetőjéhez az alábbi kiegészítéseket tenném:

Lévén ez egy közösségkutatóknak szánt módszertani útmutató, a közösségeken belüli, ill. közösségek közötti kommunikáció témája mellett hangsúlyosan megjelenik benne a vizsgált közösség és a kutatást végző(k) közötti kommunikáció. A kötetben sorolt módszerek a legtöbb esetben olyan adatgyűjtésre irányulnak amelyek többnyire a kutató személyes jelenlétét is megkövetelik, így a módszerek az adatgyűjtés hatékonyságának rendelik alá a kutató(k)nak a vizsgált személy(ek), ill. közösség(ek) felé irányuló kommunikációját.

Fontos jellemzője a kötet írásainak, hogy alapvetően a hermeneutikai megközelítéssel élő társadalomtudományok felfogását tükrözik. Az itt bemutatott módszerek társadalmi szövegek leírását és különböző szempontok szerinti értelmezését tekintik céljuknak. A társadalmi diskurzust, a szöveg társadalmi előállítását valóságteremtő gyakorlatnak tekintik, és a szövegben rejlő szubjektív és szociális tartalmakat keresik.

Érdemes még megjegyezni, hogy a falukutatás módszertanának és tudományos hátterének nem rajzolhatók meg szigorúan a határai. Geográfia, település-szociológia, agrárszociológia, néprajz, antropológia, szociográfia - tehát tudományszakok, módszerek - sajátos elegye fér meg benne.

A téma nyugati irodalmából az alábbiak érdekesek lehetnek:

Arsenberg, W. Conrad: The Community Study Method, American Journal of Sociology 60, 1954

Bell, Colin - Newby, Howard: Community studies, London, Unwin, 1971

Cohen, Antony P.: The Symbolic Construction of Community, London, Tavis-tock, 1985

Featherstone, M. - Lash, S.: Spaces of Culture, London/Thousand Oaks/New Delhi, Sage, 1999

 

Készítette: Szentesi Balázs,
2009
. augusztus

 


[vissza a lap tetejére]