Negroponte: Digitális létezés

Észrevételek Herendy Csilla recenziójához


Herendy Csilla recenziója Nicholas Negroponte Digitális létezés könyvéről részletes, kevés kiegészítést lehet hozzátenni.
Negroponte valóban nem ad definíciót, sőt igyekszik elkerülni a digitális létezés magyarázatát is, mindössze víziószerűen leírja a digitalizáció előnyeit és következményeit. Nagyon jól érezte, hogy egy évtized múlva valósággá válik valami hasonló fogalom az ő által leírtak mindennapi életbe emelésével és az a digitális életmód, ami magával hozta azt is, hogy a kibertérben az egyénnek számos, a biológiai meghatározottságától gyökeresen különböző identitása (valósága?) lehet. A digitális személyiségekről szóló fejezet nincs egy oldalnyi!
A digitális technológiában rejlő lehetőségek körüljárása mint a könyvfukciója megállja a helyét, ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy ezek a lehetőségek csak akkor jutnak érvényre, ha azt a felnövekvő nemzedékek elfogadják (elfogadták). A színtere pedig gyakorlatilag minden kommunikációs színtér, a digitális szoftver számos esetben átvehette az irányítást mindennapi dolgaink felett.


A bibliográfiához érdemes még hozzáfűzni az alábbi műveket:

Dr. Dárdai Árpád: Mobil távközlés, mobil internet. Mobil Ismeret, Budapest 2002

Manovich, Lev: Software Takes Command. kézirat, 2008
http://lab.softwarestudies.com/2008/11/softbook.html (2009. 05. 25.)

Nyíri Kristóf (szerk.): Mobil információs társadalom. MTA Filozófiai Kutató Intézete, Budapest, 2001

Tapscott, Don - Williams, Anthony D.: Wikinómia. HVG, 2007


Készítette: Szakács István,
2009. június 3.

 


[vissza a lap tetejére]