F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam
Budapest, Studium Effektive, 1999.

Kiegészítések Mihalik Judit ismertetőjéhez


A különböző szempontok szerinti elemzésben elsikkad a könyv lényege: önismeret-segítő munka, amely mégis tudományos igénnyel bír. Két fontos elméleti háttérre támaszkodik: Thomas Gordon (és ezáltal Carl Rogers) humanisztikus pszichológiájára (visszanyúlva Maslowig, aki szintén a humanisztikus pszichológia vezéralakja), és Eric Berne játszma- és sorskönyv elemzésére (erre az ismertető is kitér).
Várkonyi azonban nem csupán merít a fenti elméletekből, tovább is lép azokban, és a gyakorlatra vonatkozóan érdekes szintézist alakít ki.

A könyvben olvashatunk a pszichológia demokratizálódásáról (tehát a közönség számára elérhető jellegéről), a férfi-női viselkedés különbségeiről, az önelfogadásról, és a saját életünk, illetve gyerekeink életének programozásáról.

Nagyon érdekes és olvasmányos műről van szó, amit alátámaszt az a személyes tapasztalat, hogy már háromszor kellett megvenni, mert valahogy mindig valaki elfelejtette visszahozni :

A téma iránt érdeklődőknek különösen ajánlom Várkonyi új könyvét, ami még a fenti műnél is jobb szerintem:

F. Várkonyi Zsuzsa: Sors és sérülés, M-érték Kiadó Kft., 2008

Ebben a könyvben már inkább a berne-i tranzakcióanalízisre épít, és személyes sorsokat elemez. Külön rész foglalkozik a születés - szülés traumájával.

 


Készítette: Suhajda Virág,
2009
. június

 


[vissza a lap tetejére]