Róka Jolán: Kommunikációtan

Kiegészítés Rentería-Szász Anna Mária ismertetőjéhez


Róka Jolán fő kutatási területe a kommunikációelmélet, kultúraközi kommunikáció és a politikai kommunikáció. A Kommunikációtan c. könyvében is ezek mentén halad.
A könyv átfogóan és csoportosítva mutatja be a kommunikációs modelleket, mely tankönyvként nagyon jól alkalmazható. Viszont, aki elmélyedne a kommunikációelméltben azok számára, mint egy első tájékozódó könyv felelhet meg, hogy gyorsan és egyszerűen átlássa a kommunikációelmélet alapkategóriáit. A modelleket egyszerűen, érthetően magyarázza, nemcsak szövegesen, hanem ábrával is alátámasztva. A vizsgára készülő diákok gyorsan és hatékonyan tudják ezáltal elsajátítani az általános és a specifikus kommunikációs modelleket.
Tárgyalja a kommunikáció vervális és nem verbális szintjeit, ami szintén kevés, de tájékozódásra megfelelő, tehát a könyv mintha összefoglaló lenne és ezáltal - ahogy említettem - remekül alkalmas a gyors képbe kerülésre vizsga előtt.

Az elmélet háttérdiszciplínáit kiegészíteném még a pszicholingvisztika, a szociológia, szociolingvisztika és a kulturális antropológia területeivel.



Készítette: Palovits Ildikó
2009. május

 


[vissza a lap tetejére]