Zentai István, Tóth Orsolya: A meggyőzés csapdái. Hibák és visszaélések a mindennapi meggyőzésben


Az adott kommunikáció-elmélet (elmélet-töredék) szokásos megnevezése
A könyv érveléstechnikával foglalkozik, ezen belül a meggyőzés hétköznapi példáit vizsgálva tárja fel az informális (formája alapján logikailag nem helyes) érvelés és az érveléstechnikai visszaélések leggyakoribb megjelenési formáit.

Az elmélet érvényességi területe
A mindennapi meggyőzés napjainkban aktuális példáit a szerzők az érveléstechnika klasszikus kategóriáiba sorolják, így segítik a kommunikátorok által alkalmazott érvelések értelmezését, az esetleges érveléstechnikai hibák feltárását.

Az elméletben érvényesülő kommunikáció-fogalom típusa
A jelen korunkra jellemző érveléstechnikák vizsgálata során a könyv kizárólag a verbális kommunikációra fókuszál, s mindezt a transzmissziós elméletet alapul véve értelmezi (erre utalnak nemcsak "Az üzenet befogadása" és "Az üzenet feldolgozása" alfejezetek, de például az illusztrációként szolgáló ábrák jó részének felépítése is).

Az elmélet leíró vagy magyarázó?
Az elmélet bemutatja a gyakran alkalmazott argumentációk felépítését, majd osztályozza azokat. Az osztályozás során az érveléstechnika logikai értelmezésén túl az adott kommunikációs szituáció egyéb releváns körülményeit is figyelembe veszi, ezzel is segítve az elmélet gyakorlati alkalmazását.

A koncipiálásba bevont funkciók
A koncipiálás során két fő funkció érvényesült: a könyv egyrészt részletesen bemutatja a szóbeli meggyőzés során alkalmazott érveléseket, s ennek során több szempontot is figyelembe vesz, így először a logika oldaláról sorolja az argumentációs stratégiákat különböző kategóriákba, majd bemutatja a hatásos érvelés során a közvetlen és a mediatizált kommunikációból fakadó különbségeket. Másrészt a szerzők sorra veszik a mindennapi életből merített példák alapján a leggyakoribb érveléstechnikai hibákat, s ezek feltárása során a korábban említett logikai osztályozásra, illetve az argumentáció logikai leírására támaszkodnak. Mindezeken túl az adott szituációt kommunikációs szempontból is vizsgálja, s kitér arra, mi befolyásolja az érvelés során alkalmazott üzenet hatékonyságát (a "mit mond" kérdésen túl itt már a "hogyan mondja" kerül előtérbe).

A koncipiálásba bevont szerkezet(ek), illetőleg szerkezeti egységek
A könyv két fő szerkezeti egységből áll, az első az érvelések típusait mutatja be, kategorizálja azokat. Ennek során a szerzőpáros kitér az érvelések formális és informális logikán alapuló rendszerezésére, illetve az olyan körülmények bemutatására, mint az üzenetek továbbítása, befogadása és feldolgozása. Felsorolja a vita alapvető ismérveit, ennek kiindulópontja a racionális vita modelljének bemutatása, majd a modell gyakorlati megvalósulását lehetetlenné tevő tényezők felsorolása, és a hétköznapi vitaszituációk részletes jellemzése. A második fő szerkezeti egység az elsőben foglaltakra építve, és azokra visszautalva veszi sorra az érveléstechnika jelenkori alkalmazása során megfigyelhető eszközöket, külön fejezet foglalkozik a hétköznapi érvelések logikai értelmezésével, illetve ezek jellemző, ám informális stratégián alapuló példáinak bemutatásával, végül az argumentáció során alkalmazott üzeneteket vizsgálja. Mindezt a következtetések értékelésének algoritmusát, illetve a meggyőzés folyamatmodelljét ábrázoló függelék, továbbá a legfontosabb érveléstechnikai fogalmakat definiáló kislexikon egészíti ki. A könyv fontos erőssége, hogy az egyes fejezeteket és alfejezeteket az olvasót további gondolkodásra, a magyarázó részek gyakorlati alkalmazására serkentő feladványok szerepelnek.

A koncipiálásba bevont színterek és dinamikák
A koncipionálás során elsősorban az érveléstechnika hétköznapi, gyakorlati alkalmazásának bemutatása kap nagy hangsúlyt, így a személyközi kommunikáció (személyes viták során tapasztalt érvelési módszerek), a marketingkommunikáció (a hirdetések és marketingeszközök által alkalmazott argumentációs technikák) és a politikai kommunikáció (politikusok meggyőzési stratégiái).

Az elmélet kapcsolata más elméleti konstrukciókkal
A vitaszituáció jellemzése során a kommunikáció általános elméleti modellje - a kétszemélyes szituáció szempontjából (Buda Béla: A közvetlen emberi kommunikáció szabályszerűségei) szolgál alapul. A könyv egyik fontos hivatkozási pontja emellett a H. P. Grice által felállított szabályrendszer, a társalgás logikája.

Az elmélet-alkotás célja
A mindennapi meggyőzés során tapasztalható gyakori informális hibák leleplezése és rendszerezése.

Az elmélet eredeti alkalmazási terepe
Ahogy azt a könyvben szereplő számos idézet is mutatja, az elmélet eredeti alkalmazási terepe a klasszikus nyugati retorika, másodlagos alkalmazási terepnek tekinthető emellett az argumentáció modernkori kutatása.

Az elmélet háttérdiszciplínái
A szerzők a formális és informális logika érveléstechnikai alkalmazásán túl kognitív szociálpszichológiai és szempontok, illetve a kommunikációkutatás és a szociológia eredményeinek figyelembevételével is vizsgálják a napjainkban jellemző befolyásolási szituációk során megfigyelhető argumentációs stratégiákat.

Néhány fontosabb bibliográfiai tétel

Aronson, E. és Pratkanis, A. R.: A rábeszélőgép. AB OVO, Budapest, 1992.

Buda, Béla: A közvetlen emberi kommunikáció szabályszerűségei. Animula, Budapest, 1994.

Forgács, J.: A társas érintkezés pszichológiája. Gondolat-Kairosz, Budapest, 1996.

Pléh Cs. - Síklaki I. - Terescsényi T. (szerk): Nyelv-kommunikáció-cselekvés. Osiris, Budapest, 1997

Ruzsa I. - Máté A.: Bevezetés a modern logikába. Osiris, Budapest, 1997.

 

Az összefoglalót készítette: Sajti Botond
2009
. január 7.

 


[vissza a lap tetejére]