James Surowiecki: A tömegek bölcsessége
Budapest, Napvilág Kiadó, 2007

A szerző ebben a műben a kollektív tudást fogalmáról és a kollektív viselkedésről ad leírást. A könyv a kollektív intelligencia mellett érvel: "a csoportok figyelemre méltóan értelmesek, és sokszor 'eszesebbek', mint a csoportot alkotó tagok legokosabbika."
A kollektív intelligencia vizsgálatát három problémakör köré csoportosítja: 1. kognitív, 2. koordinációs, 3. kooperációs.
Megállapítja, hogy a társadalom fogalmilag megkülönböztethető az emberek egy azon helyen élő csoportjától. Példának hozza az adófizetési morált: önmagában törvényi kényszer hatására nem lehet az adózási kedvet növelni, fenntartani, a példák azt mutatják, hogy az adók társadalmi hasznosságát felismerő belátás is szükséges hozzá. Azt állítja, hogy az egyének döntési függetlensége, a csoportok sokfélesége meghatározó, mert "a csoport számára paradox módon az vezet intelligenciához, ha minden tagja olyan függetlenül gondolkodik és cselekszik, amennyire csak lehetséges."
A társadalmi működéshez együttműködés, kooperáció szükséges, melynek alapja a bizalom. Ez a koordinációval valósul meg, az egyéb tényezők mellett a kultúra koordináló szerepét hangsúlyozza. Szociálpszichológiai kísérletekre hivatkozik (Milgram, Asch), amikor azt állítja, hogy a csoportban a konformitás a koordinációt segítheti, de a döntéseknél a konformitás hátrányos lehet. Ettől megkülönböztethető a társadalmi megerősítés.
A koordinált szociális viselkedés modellezésére a kollektív viselkedést és a csoportos döntéshozatalt tanulmányozza. Az etológiából hoz analógiákat: méhek, élelem gyűjtése, madárraj repülése, hangyák kolónia szervezése. Az elmélet háttérdiszciplínái biológia, etológia, kultúraelmélet, pszichológia, matematika, közgazdaságtan, szociológia, politikaelmélet. Ezeket a szociális rendszerekre, társas kapcsolatokra, a társadalomra vonatkoztatja. Az itt tárgyaltak párhuzamba állíthatók a Barabási által leírt hálózat elmélet demokráciákra vonatkoztatott állításaival.


Néhány fontosabb bibliográfiai tétel

Solomon Asch (1952) Social Psychology. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall

James Fishkin (1992) Democracy and Deliberation. New Haven: Yale University Press

Irving Janis (1982) Groupthink: Psychological Studies of Policy Decisions and Fiascoes. Boston: Houghton Mifflin

Steven Johnson (2000) Emergence. New York: Scribner

Howard Rheingold (2002) Smart Mobs. Boston: Perseus

Thomas Seeley (1996) The Wisdom of the Hive. Harvard: Harvard University Press

 

Az összefoglalót készítette: Tasnádi Róbert
2009
. január

 


[vissza a lap tetejére]