Földesi Tamás: A politikai felelősség dilemmái
Rejtjel Kiadó, Budapest, 2000

Kató Linda recenziójának lektorálása


Kató Linda recenziója Földesi Tamás monográfiájáról tárgyilagos és célratörő. Végigveszi a recenzió sajátos szempontrendszerét, így tárja fel a mű belső szerkezetét és logikai felépítését.
Érdemes megjegyezni, hogy komplex tartalmú írásról van szó, mert a történeti kitekintés éppúgy része, mint a jogi vagy erkölcsi okfejtés. A recenzió szerzőjével mindenképpen egyet kell érteni abban, hogy a politikai felelősség sajátos kategóriájáról, annak értelmezéséről hasznos és áttekintő mű született. Hozzá kell tenni, hogy érthető is, tehát alkalmas a téma szélesebb körű megvitatására.
A koncipiálásba bevont színtereknél megemlíthető még a társadalmon és a politikán túl a vallás és a filozófia is, hiszen a felelősség korabeli értelmezésében kiemelkedő szerepet játszottak. A háttérdiszciplínáknál indokolt még felsorolni a vallástudományt és a kulturális antropológiát is. Kató Linda helyesen ismerte fel a koncipiálásba bevont funkciókat, de a kapcsolatot más elméleti konstrukciókkal nagyvonalúan kezeli.

A bibliográfiát érdemes kiegészíteni az alábbi tételekkel:

Mazzoleni, Gianpetro: Politikai kommunikáció. Osiris, Budapest, 2002

Szent Ágoston: A boldog életről. A szabad akaratról. Európa, Budapest, 1997.

Krokovay Zsolt (szerk.): Felelősség. L'Harmattan, Budapest, 2007.

 

Készítette: Szakács István
2009. január

 


[vissza a lap tetejére]