Sokal, A. - Bricmont, J.: Intellektuális imposztorok

Bokody Tamás ismertetőjének lektorálása


A vizsgálati szempontoknak eleget tévő, jól összeszedett ismertetőt mindössze néhány adalékkal, számomra fontos részlettel bővíteném ki.

A szerzők a szigorúan vett visszaélések mellett olyan tudományos és filozófiai zavarokat is elemeznek, melyek tkp. posztmodern gondolatmenetek alapjait adják. (Pl. kognitív relativizmus). A szerzők "szekuláris miszticizmusnak" nevezik ezeket az írásokat (ill. ezt a tevékenységet), mivel ezek általában a szójátékoknak és töredezett nyelvtani szerkezeteknek köszönhetően rejtélyesek, így teremtenek alapot a hívek és tanítványok alázatos szövegmagyarázatai számára. Például Kristeva egyik célja az, hogy megalkossa a poétikus nyelv formális elméletét, azonban nehézségekbe ütközik, és az olvasó számára tulajdonképpen nem derül ki, hogy mi is valójában a kapcsolat a költői nyelv és a matematikai halmazelmélet között. Vagy Irigay, aki teljesen elmerül a miszticizmusban, és a nőket nemiségükre, kozmikus vagy nem kozmikus ritmusokra (pl. menstruáció stb.) redukálja, így harcolva pontosan a feminizmus ellen.
A visszaélések egyik legjobb példája pedig a Gödel-tétel magyarázata, jellemzően kapcsolatok létesítése más tudományterületekkel, pl. Debray esetében a szociológiával, majd ebből kifolyólag Serres a "Gödel-Debray elvet" a tudomány történetére alkalmazza.
A szerzők azonban nem azt mondják, hogy nem lehetséges és nem érdemes kölcsönhatásokat keresni és létesíteni a bölcsészettudományok és a matematikai-fizikai tudományok között, hanem céljuk az, hogy hangsúlyozzák azokat a szükséges feltételeket, melyek nélkül nem lehetséges értelmes párbeszédeket kialakítani.
Az alábbi tanulságokat vonják le az elemzett szövegek alapján: 1. Jó tudni, hogy miről beszél az ember; 2. Nem minden szükségképpen mély, ami homályos; 3. A tudomány nem egy "szöveg"; 4. Ne majmoljuk a természettudományokat; 5. Ne bízz a tekintélyérvekben; 6. Az eseti szkepszist nem szabad összekeverni a radikális szkepticizmussal; 7. A többértelműség nem lehet kibúvó.


Készítette: Mucsi Eszter
2009
. január

 


[vissza a lap tetejére]