Reflexió Molnár Bálint ismertetőjére

Ligeti György: CSR - Vállalati Felelősségvállalás
(Kurt Lewin Alapítvány, 2007)


Bálint recenzióját Ligeti György: CSR-Vállalati Felelőségvállalás c. könyvéről jól kidolgozott, kerek munkának vélem, így csak néhány kiegészítést tennék ahhoz.

A könyv azt taglalja, hogy milyen előnyökkel jár egy cég üzletmenetére, a társadalomra és a környezetre nézve, ha egy vállalat a demokrácia értékeit a központi stratégiájába építi be és saját tevékenységéhez pedig felelős módon viszonyul. Bemutatja miért érdeke egy cégnek a társadalomtudatos magatartásmód felvállalása és gyakorlati példákkal (magyar és külföldi) illusztrálja miként érhető el a hosszútávú fenntarthatóság egy cég számára.

A könyv azt állítja, hogy a társadalom és környezettudatos, felelősségvállaló filozófia az elkövetkező évek új vállalatszervezési stratégiája, az üzleti siker egyik elengedhetetlen feltétele pedig a környezettel szemben tanúsított felelősségvállalás. A gyakorlatban megnyilvánuló vállalati társadalmi felelősségvállalásnak azonban kidolgozott stratégiai alapra kell épülnie a vállalati kultúra szerves részeként.

A vállalati társadalmi felelősségvállalás fogalmi meghatározása Ligeti György szerint az önkéntes elköteleződés a közjó fejlesztése mellett, az üzleti gyakorlaton keresztül, a cég erőforrásainak bevonásával. Szervezeti egységekre lebontva bemutatja, hogy mi a CSR haszna, így kitér a CSR alkalmazásának piacteremtő, munkaerő-gazdálkodási és marketing, illetve kommunikációs előnyeire is.

A vállalati felelősségvállalás taglalása előtt a könyv kitér az egyre inkább elterjedő a hétköznapi embereket jellemző a társadalomtudatos magatartási sémák bemutatására is, így például sorra taglalja a környezettudatosságot, a tudatos vásárlást, az etikus turizmust, a társadalomtudatos viselkedést a hétköznapokban és az önkéntességet. Ezekkel is nyomatékosítva a cégek számára, hogy vásárlóik, részvényeseik és további stakeholdereik hétköznapi emberként miként vélekednek , miként cselekszenek.

 

Készítette: Kató Linda,
2009
. január

 


[vissza a lap tetejére]