Kovács Éva (szerk.): Közösségtanulmány. Módszertani jegyzet


A Közösségtanulmány (szerkesztette: Kovács Éva) című kötet olyan - diákok számára készített - módszertani jegyzet, amely - amellett, hogy elméleti fogódzókat is kínál - elsősorban a terepmunka / terepkutatás gyakorlatához nyújt nélkülözhetetlen segítséget. Mivel ilyen segédlet eddig nem készült, a könyv a maga nemében hiánypótlónak tekinthető.
A bevezető után - amely a közösség fogalmának elmélettörténetét illetve a közösségtanulmányok kutatástörténetét tekinti át - a kötet négy fejezetre tagolódik. Az első a magyar community studies rövid történetébe nyújt betekintést. A magyar közösségtanulmányok huszadik századi története a kétvilágháború közötti tudományos-közéleti diskurzus főbb vonatkozásainak áttekintése, amely a falukutatás társadalomtörténeti bemutatására, Erdei Ferenc mikrovizsgálataira, egy falumonográfiára és Fél Edit műveire fókuszál. Az Utak, elágazások - a közelmúlt falukutatásai című munka olyan műveket emel ki a szociológia és a szociográfia irodalmából, amelyek a falu- vagy közösségkutatás fontos eredményének tekinthetőek. Olyan írások kerülnek bemutatásra, amelyek saját korukban revelatív erejűek voltak vagy új diskurzusokat indítottak el illetve az aprófalvas kutatás előzményeit jelentették.
A kilenc tanulmányt tartalmazó "Forró témák" címet viselő II. fejezet a magyar community studies meghatározó témáit vázolja fel, úgy mint szegénység és kirekesztettség, romakutatás, migráció és etnicitás, társadalmi nemek, közpolitika, a terek és a kultúra újrastrukturálódása valamint a turizmus. Olvasóikat a vizsgált terület illetve elmélet történeti áttekintésével, fogalomhasználatának magyarázatával, az előzmények ismertetésével vezetik be a téma társadalomtudományos keretébe, megkönnyítve ezzel a részterületekben kevéssé jártas diákok dolgát. Az elmélyültebb felkészülést a művek végén minden részletre kiterjedő igen bőséges irodalomjegyzék segíti.
A kötet utolsó két fejezete (Terepjárás, Technikák és példák) az, amely az előzőekben említett hiánypótló jelzőre leginkább méltóvá teszi ezt a módszertani segédanyagot. A Terepjárás (III. fejezet) - akár laikusok számára is könnyen érthető nyelvezettel - a kvalitatív kutatások összes módszerével megismertet, a megalapozott elmélettől kezdve, a sűrű leíráson, a diszkurzív és interjús módszereken, a fókuszcsoportokon és a mentális térképezésen át a terepen történő fotózásig és filmezésig. Nem csak részletesen bemutatja a módszereket, de konkrét példákon keresztül az alkalmazási terepek megválasztásában is segítséget nyújt, ajánlásokat fogalmazva meg arra nézve, milyen típusú kutatás milyen módszertani háttérrel képes hiteles válaszokat adni a saját maga által felvetett kérdésekre.
Kezdő és talán gyakorló tudósok számára is - a szó hétköznapi értelmében - a IV. fejezet bizonyul a legpraktikusabbnak. Pontról pontra, sorról sorra követhetjük végig a megismerni kívánt módszer gyakorlati alkalmazását, konkrét eseteken keresztül, kiegészítő magyarázatokkal ellátva. Ennek kiemelkedő példája a Narratív biográfiai elemzés című írás, amely - szinte kézen fogva vezetve az információk között - a biográfiai adatok elemzésével nyerhető következtetések olyan mélységeivel ismertet meg, amely többszöri olvasás után is lenyűgözi a témára érzékeny olvasót.
A Közösségtanulmány című könyv minden - elméleti és gyakorlati indíttatású - társadalomtudományi kutatással foglalkozni kívánó diák számára hasznos ismereteket összegyűjtő, rendszerező és magyarázó segédanyaggá válhat.

Az adott kommunikáció-elmélet (elmélet-töredék) szokásos megnevezése
- társadalmi kommunikáció, community studies

Az elmélet leíró vagy magyarázó?
- leíró és magyarázó

A koncipiálásba bevont szerkezet(ek), illetőleg szerkezeti egységek - közösségeken belüli, közösségek közötti kommunikáció

A koncipiálásba bevont színterek
- aprófalusi-, falusi-, városi közösségek

A koncipiálásba bevont dinamikák
- migráció, etnicitás, társadalmi nemek, közpolitika, turizmus, lokalitás

Az elmélet eredeti alkalmazási terepe
- cultural studies, nemzetkutatás

Az elmélet háttérdiszciplínái
- szociológia, szociográfia, etnográfia, kulturális antropológia

Néhány fontosabb bibliográfiai tétel

Appadurai, Arjun (2001): A lokalitás teremtése, Regio 2001/3; 3-31.

A társadalmi rétegződés komponensei (szerk: Angelusz Róbert), Budapest, Új Mandátum

Letenyei László (2005): Településkutatás, Budapest, Ráció

Tönnies, Ferdinand (1983): Közösség és társadalom, Budapest, Gondolat

Közösség és identitás (szerk: Pócs Éva), Budapest, L'Harmattan

Nemzetfelfogások. Kisebbség-többség (szerk: Tamás Pál - Erőss Gábor - Tibori Tímea), Budapest, ÚMK - MTA SZKI

A migráció szociológiája (szerk: Sik Endre), Budapest, Szociális és Családügyi Minisztérium

 

Az összefoglalót készítette: Jankovich Krisztina
2009
. január

 


[vissza a lap tetejére]