Richard Dawkins: Az önző gén
Gondolat Kiadó, Budapest, 1986


Az adott kommunikáció-elmélet (elmélet-töredék) szokásos megnevezése
A könyvben részletesen kifejtett elmélkedések nem kifejezetten kacsolódnak egy adott kommunikáció-elmélethez, mivel azonban a gének által létrehozott információáramlás is az "önző gén" elmélethez kapcsolódik, így az írás a kommunikáció jelenségét is magában foglalja.

Az elmélet érvényességi területe
Richard Dawkins az evolúciós modellekre építkezve kísérli meg az általános emberi viselkedés öröklött vagy tanult formáit egyedekre lebontani. Véleménye szerint az emberi viselkedés mintázatok túlélési esélyei - hosszú távon - kizárólag az önző gének hatékony működésén múlnak.

Az elméletben érvényesülő kommunikáció-fogalom típusa
Dawkins nem kevesebbet állít, minthogy valahányszor egy kommunikációs rendszer kialakul, mindig fennáll az a veszély, hogy némelyek a rendszert saját céljaikra fogják kihasználni. Az etológusok hagyományosan azt a nézőpontot képviselik, hogy a kommunikációs jelek kialakulása mind a küldő és a fogadó előnyére fejlődhettek ki az evolúció során. A szerző szerint azonban az foglalkozni kell az állatok "hazugságával", ami egyfajta tudatos félrevezetése a fajtársaknak. Tehát minden egyedben benne rejlik az a képesség, hogy kizárólag a saját érdekeit képviselve, fajtársait becsapja, és ezáltal hamis információkat közöljön velük. Dawkins ezt a fajta magatartást az egyedek önző génjeire vezeti vissza.

Az elmélet leíró vagy magyarázó?
Az elmélet egyszerre leíró és magyarázó. Mivel Dawkins, biológus és ezen belül leginkább etológusnak vallja magát, rengeteg példát hív segítségül az állatvilágból, hogy saját elméletét alátámassza. Kezdve a fejletlenebb rovarvilágtól egészen a főemlősökig bezárólag mindenhol talál a való életből merített viselkedésmintázatokat. Magyarázataihoz genetikus képzettségét is felhasználva a génekről, az allélokról (a kromoszóma egy adott lókuszán elhelyezkedő gén variációja), és a DNS replikációról tudományos megalapozottsággal ír.

A koncipiálásba bevont funkciók
A darwini evolúciós elmélet teljes újragondolása abban a tekintetben, hogy a természetes kiválasztódás egysége - Dawkins szerint - nem a faj, hanem a gén. A génekről a könyvében mint definiálhatatlan hosszúságú bázissorozatról ír. Ellentétében a genetikában kialakult gén-fogalommal (génnek nevezik a bázissorozat azon szakaszát, amely egy fehérjét kódol), azt állítja, hogy az önző gén egy adott DNS darab összes másolata, és ez a replikátum oszlik szét a nagyvilágban. A szerző ezen definícióját igen határozottan minősíti.: "Most pedig definiáltam a gént, mégpedig oly módon, hogy - ha tetszik, ha nem - igazam van!" (49. o.)
A könyv másik nagy új elmélete a "mémek" szerepe a kulturális evolúcióban. Dawkins szerint nemrégiben egy újfajta replikátor bukkant fel az emberek életében: ezek a mémek. A szót a görög miméma=utánzás szóból merítette. A mém az agy információtartalmának egységnyi része. Napjainkban Dawkins elmélete erről az újfajta replikátorról már széles körben elterjedt.

A koncipiálásba bevont színterek
Állat és növényvilág legkülönbözőbb fejlettségi szinttel bíró egyedei közötti interakciók színterei. Vizsgálja a fajon belüli és a fajok egymás közötti kommunikációját.

A koncipiálásba bevont dinamikák
A fajok eredete és az evolúciós fejlődés közötti elméleti összefüggések fejtegetése, amit az önző gének túlélési próbálkozásaival magyaráz meg. A gén akkor válhat a természetes szelekció alapegységévé, ha potenciálisan halhatatlanná válik. Egy gén élhet egymillió évig is, de a legtöbb még a következő nemzedéket sem éli meg. Azok a gének képesek csak hosszabb ideig élni, amelyeknél a "túlélőgépezet" jól működik. Dawkins erről így ír: Egy "jó" gén például azáltal biztosíthatja fennmaradását, hogy az őt hordozó egymást követő testekre hosszabb lábakat örökít, s így azok ragadozóik elő könnyebben elmenekülnek."

Az elmélet kapcsolata más elméleti konstrukciókkal
A darwini evolúciós elmélet, a természetes szelekció továbbfejlesztésével, Dawkins a génközpontú evolúciót népszerűsíti, ezáltal a neodarwinisták nyomdokaiba lép.

Az elmélet-alkotás célja
Dawkins célja, hogy az új elméletével gondolkodásra késztessen laikust, szakembert és diákot. Értelmes választ keres arra a már több évezred óta meg nem válaszolt kérdésre, hogy "Mi végre vagyunk? Mi az az ember? Van-e az életnek értelme?" Az emberi gondolkodás zavaros abban a tekintetben, hogy milyen szinten szükséges az önzetlenség. Vajon a család, vagy a nemzet illetve az emberfajta a legfontosabb?

Az elmélet háttérdiszciplinái
Biológia, és ezen belül etológia, genetika, humánetológia

Néhány fontosabb bibliográfiai tétel

Dawkins, Richard: A hódító gén. Budapest: Gondolat, Budapest, 1989

Darwin, Charles: A fajok eredete természetes kiválasztás útján. Typotex, Budapest, 2000

Konrad Lorenz: Az agresszió. Cartaphilus Könyvkiadó, 2000

http://hu.wikipedia.org/wiki/A11%C3%A91

Richard Dawkins.lap.hu

 

Az összefoglalót készítette: Szépe Orsolya
2009
. január 4.

 


[vissza a lap tetejére]