Philippe Breton: A manipulált beszéd

Kiegészítés Knapp Ádám ismertetőjéhez


Társadalmilag konstruált világunkban a valóságról alkotott minden képzetünk és tudásunk csak közvetített és közvetett lehet. Ennek a közvetettségnek sajátja a torzítás és befolyásolhatóság, ami a beszédben a meggyőzés, manipuláció, érvelés hármasában valósul meg. Breton megpróbálkozik ezek szétválasztásával, majd egyenként bemutatja típusaikat és az azokhoz társuló hatásmechanizmusokat.

Vizsgálja a manipuláció társadalmi hatásait, ezeket téve felelőssé a mai demokráciák korlátozott szabadságáért, atomizálódásáért, az egyének befelé forduló magatartásáért és az idegengyűlöletért. A manipuláció alternatívájaként az érvelést hozza fel. Veszélyforrásként értelmezi, hogy mára megszűnt a manipulációtól való félelem, eltűnt a kritikai megközelítés miközben a propaganda pejoratív fogalma is történeti kategóriává vált. Mivel a demokratikus társadalmak a manipuláció megszűnésében hisznek, különösen a reklám világában, de a politikai kampányok szintjén is nyílt befolyásolásnak lehetünk tanúi.

A manipuláció végének hirdetői azt mondják, hogy nincs manipuláció mert nincsenek nagy ügyek. Azt is állítják, hogy a demokráciában és különösképpen a kommunikációs társadalomban nem létezik manipuláció, sőt minden kommunikáció valójában manipuláció azonban ezt a közönség képes dekódolni. Breton azonban mindezt cáfolja. Rámutat arra, hogy a demokráciák éppen az információs forradalom miatt telítettek a befolyásolással, kisebb mértékben az érvelésen alapuló meggyőzéssel, nagyobb mértékben az érzelmeket támadó vagy az üzenet kognitív dimenziójában ható manipulációval (propagandával és félrevezetéssel). Breton műve annyiban mindenképpen úttörő szerepet tölt be, hogy elsőként ad kimerítő történeti és módszertani áttekintést a beszédhez kapcsolódó manipulációról. Fontossága abban áll, hogy megjelenésüket és hatásmechanizmusukat feltárva mindenki számára felismerhetővé, ezáltal kivédhetővé teszi a kommunikációs társadalomban eluralkodó manipulációs technikákat.

 

Készítette: Németh Viktor
2008. május 4.

 


[vissza a lap tetejére]