Mérő László: Új észjárások

Suhajda Virág recenziójához


Mérő László a kognitív séma elmélet segítségével egyrészt a gondolkodás módját írja le, másrészt, ami ennél talán sokkal izgalmasabb a befogadó számára, rengeteg kísérlet és példa segítségével magyarázatokat ad a hétköznapi, tipikusan emberi "jelenségekre" is, mint a tanulás, emlékezet, logikai képesség, intuíció, misztikus (vallásos) gondolkodás.
A tanulást és a memóriát érintő magyarázatok kiemelten fontosak véleményem szerint, mert rendkívül jól hasznosíthatók pl. a pedagógusok, az orvosok vagy a társadalomkutatók számára. Utóbbiaknak a gondolkodás, a sémák ("észjárások) kultúrafüggőségére vonatkozó adalékok is nagy segítségére lehetnek.
A módosult tudatállapot speciális gondolkodási módját bizonyító kísérletek, a hipnózisban résztvevő szimulátorok megkülönböztetése, "lebuktatása" lenyűgözi az olvasót.
Mindezek mellett pedig szisztematikusan bevezet kognitív fogalmakat, melyek az egyes vizsgálati területekhez tartoznak, mint pl. módosult tudatállapot, transzlogika, mentális modell, kognitív séma, nagymester, szakértő stb.
A kognitív sémákkal kapcsolatosan az egyik legfontosabb észrevétel, hogy ezek a sémák dinamikus, állandóan változó, élő dolgok. (Ellentétben a séma fogalom statikusságot rejtő hétköznapi jelentésével.)

 

Készítette: Mucsi Eszter,
2008
. június

 


[vissza a lap tetejére]