Olvasói észrevételek

Ulrich Beck: Mi a globalizáció?

Recenzens: Gagyi Ágnes


Mivel Ágnes láthatóan jelentős (ha ugyan nem teljes körű) olvasottsággal rendelkezik Beck műveiből, az általa írt recenzió is alapos, pontos és összeszedett. Azok számára, akik kevésbé ismerik a szerzőt, talán érdemes volna még elmondani, hogy Beck érezhetően baloldali beállítottságú szociológus - írásaiban már-már doktriner marxista fordulatokkal. Fogalomhasználata és attitűdje azonban nem áll távol a német társadalomtudomány más alakjaitól sem - az osztály fogalmat például inkább a weberi értelmezéhez hasonlatosan használja.
Bár a recenziónak nem feladata, de ez esetben talán érdemes volna megemlíteni, hogy Beck talán a legnagyobb hatású kortárs német szociológus, és esetleg röviden utalni a diskurzusra, amelyben tézisei elhelyezhetők. Írásaiban mindig az individualitásból indul ki és a következtetéseket is oda vezeti vissza - ezzel olyan módon ad teljes látleletet a korról, ahogyan mások nem.
"A túlspecializált témaválasztás és az esztelen ragaszkodás az adatokhoz egyre inkább az elméleti fantázia útját állta. Pedig mindenekelőtt elméleti fantáziára lett volna szükség ahhoz, hogy az empirikusan alátámasztott információkat olyan kordiagnosztikai tézisekké sűrítsük, amelyben a szélesebb közönség is ráismerhetne a saját helyzetére. A kevés dicséretes kivétel közé tartozik Ulrich Beck könyve." (Axel Honneth: Elismerés és megvetés, In: Jelenkor, 1997. p.73.)

 

Készítette: Mihalik Judit,
2008. június

 


[vissza a lap tetejére]