Reflexió Mihalik Judit ismertetőjére

Sissela Bok: Hazugság


Mihalik Judit ismertetőjét Sissela Bok: Hazugság c. könyvéről kerek, egész munkának vélem, így csak néhány kiegészítést tennék ahhoz:

Sissela Bok értekezése azért is készült, hogy támpontot, segítséget nyújtson a hazugság-őszinteség általa meghatározott széles skálájának erkölcsi kérdésében a magánéleti helyzetektől a szakmai szituációkig az olvasó számára. Célja volt tehát az életben előforduló nehéz helyzetek döntéseinek, megítélésének megkönnyítése, alátámasztása. Az erkölcsi választás elméletét kívánta megfogalmazni, alátámasztani, amely irányt mutat az igazmondás és a hazugság között.

Választ keres a könyv többek között olyan kérdésekre, miszerint szabad-e hazudni, ha ezzel jót teszünk, illetőleg az-e a lényeg a döntésben, hogy minél kevesebb kárt okozzunk (hiszen az igazság és a hazugság is kárt okozhat). Lehet-e a hazugnak igénye, hogy megmondják neki az igazságot, mint a becsületesnek, vagy jogosultabb-e a hazugnak hazudni, mint másnak.

A könyv részletesen vizsgálja a hazugság természetét, hogy miként befolyásolja a hazugság az ember döntéseit és a hazugság értékelésének milyen megközelítései vannak, továbbá elemzi azokat a körülményeket, amelyek között megbocsátható a hazugság, illetve elemez olyan hazugságfajtákat, amelyekről általában azt gondoljuk, hogy igazolhatók.

A hazugság megokolására négy alapelvet ismertet Bok:

1. a kár elkerülésének elve
2. haszonteremtés elve
3. méltányosság elve
4. igazmondás elve

Olyan kategória párokról olvashatunk például, mint szándékolt őszinteség és megtévesztés, igazság és őszinteség, szándékolt félrevezetés és részleges igazság, szándékos megtévesztés és hazugság.


Készítette: Kató Linda
2008. június 7.

 


[vissza a lap tetejére]