Földesi Tamás: A politikai felelősség dilemmái


Az adott kommunikáció-elmélet (elmélet-töredék) szokásos megnevezése
Társadalmi kommunikáció, kormányzati kommunikáció
Az elmélet érvényességi területe
Etika, jogtudomány, filozófia, politológia

Az elméletben érvényesülő kommunikáció-fogalom típusa
Társadalmi kommunikáció és személyközi kommunikáció egyaránt.

Az elmélet leíró vagy magyarázó?
Az elmélet leíró.

A koncipiálásba bevont funkciók

1. A felelősség kifejezés tartalma. (A felelősség arra a negatívumra, rosszra való reakció, amelyet az ember magatartásával elkövetett, és azért felelősségre vonható.)
2. A felelősség sajátos emberi kategória
3. A felelősségnek axiológikus előfeltevésekre van szüksége (normák, értékek, kötelezettség)
4. Objektív-szubjektív felelősség
5. Felelősség terminus kizárólag negatív jelentésű-e
6. A felelősség társadalomban betöltött szerepe
7. Normál erkölcs- reprezentatív erkölcs
8. A politikai felelősség hierarchiája - minél nagyobb valakinek a politikai hatalma, annál nagyobb a felelőssége.

A koncipiálásba bevont szerkezet(ek), illetőleg szerkezeti egységek
Politikai felelősségvállalás, amelyen belül értelmezésre kerül a felelősség fogalma, annak tartalma, szerepe.
A felelősség terminus négy összefüggése:

1. Valaki felelős valamiért
2. Valaki átvállalja a felelősséget
3. Valakit felelősségre vonnak
4. Valaki felelősen cselekszik

Erkölcsi és politikai értékek, normák és felelősségre vonás viszonya: az erkölcsös politika létjogosultságának vizsgálata, erkölcsi értékek és normák elemzése

Jogi és politikai értékek, normák (Jogi felelősség-politikai felelősség): Jogi értékek és normák elemzése, a jogrendszer működése a társadalomban a politikai felelősség számára azt határozza meg, hogy a politikai felelősségre vonás jogi formában történik, vagy azok nélkül.
A politikai felelősség, illetve felelősségre vonás elmaradása: történeti áttekintés a politikai felelősségre vonásról, vagy annak elmaradásáról.

A politikai felelősség sajátosságai: A politikai felelősség alanya (Ki felelős politikailag?), a politikai felelősség tárgya (Kinek felelős politikailag?), politikai felelősség miértje, a politikai felelősség hogyanja.

A koncipiálásba bevont színterek
Társadalom, politika

A koncipiálásba bevont dinamikák
A politikai felelősség, mint dilemmatórikus terminus, hiszen a politikai felelősség különböző relációi tele vannak ellentmondással, amely az egyes kérdéseknél felmerülő értékkonfliktusból ered. Ilyen például az erkölcsi és politikai értékek, normák között fennálló paradox helyzet, amely leegyszerűsítve arról szól, hogy miként lehet egy politika rövid és hosszútávon is erkölcsös és mégis eredményes. De jelentkeznek dilemmák a politikai felelősség valamennyi alkérdésénél, a felelősség alanyánál a hatalmon levők és a hatalomban részesülők politikai felelőssége arányának megállapítása, vagy a politikai felelősség tárgyánál, hogy kiket illet meg a jog, hogy felelősségre vonjanak politikailag másokat.

Általános tételek, amelyek eltérő társadalmi-történeti feltételek között egyaránt alkalmazhatóak:

- A poltikai felelősségnek arányosnak kell lennie azzal a hatalommal, amellyel az illető ember, vagy embercsoport rendelkezik.
-
Az alul levők joga, hogy igényeljék a kritika és felelősségre vonás jogát, ezáltal ellenálva a hatalomnak. (pl. Civil társadalom)
-
Kívánatos a politikai felelősségre vonás jogi eszközökkel történő realizálása, amely által elkerülhetővé válik a szubjektív, önkényes felelősségre vonás.
-
A hatalmon levők kötelessége a politikai felelősség vállalása, tekintettel arra, hogy milyen következményei lehetnek intézkedéseiknek.

Nemzetköziesülő politikai felelősség: Egyre kevésbé nemzeti és belügy a politikai felelősség (úgy, mint az emberi jogok is), amelynek következtében a hatalommal való visszaélés egyre kevésbé járhat következmények nélkül.

Az elmélet-alkotás célja
A politikai felelősség kategóriájának nem volt megfelelő tudományos elméleti magyarázata, amellyel szemben azonban maga a terminus a közhasználatban gyakran használt, így például különböző médiumokban, vagy akár a parlamentben folyó politikai viták során. Az ilyen terminusok használata, illetve alkalmazása jelzi, hogy értelmezés is van mögötte és hozzávetőlegesen tudható, hogy milyen jelentéssel van felruházva, a szerző szerint pedig szükséges ennek az adekvát elméleti magyarázata is. A politikai terminust két részre bontva azt láthatjuk, hogy a politikai jelzővel (vagyis a politikával) és a felelősséggel külön-külön számos szakirodalom foglalkozik.

Az elmélet eredeti alkalmazási terepe
Erkölcsi felelősség, jogi felelősség

Az elmélet háttérdiszciplinái
Szociológia, társadalomtudomány, közgazdaságtudomány

Néhány fontosabb bibliográfiai tétel

R. Irmgarden: Über die Verantwortung. Stuttgart, 1970

Ancsel Éva: Írás az Éthoszról. Kossuth, 1981

Ancsel Éva: Az ember mértéke vagy mértékhiánya. Kossuth, 1992

Tengelyi László: A bűn mint sorsesemyény. Budapest, Atlantisz, 1992

Schlett L.: A Magyar politikai gondolkodás története. Korona, 1996

 

Az összefoglalót készítette: Kató Linda,
2008
. június 7.

 


[vissza a lap tetejére]