Kiegészítések

Bokor Tamás: Eric Berne Emberi játszmák
c. elemzéséhez


Az emberi játszmák értelmezése egy adott kommunikációs szituáció (tranzakció) elemzéséhez meglehetősen leegyszerűsített. A kommunikációs helyzetek valóban lehetnek párhuzamosak, kiegészítők, keresztezettek és duplafenekűek, de a játszmák kialakulása általában nem egy adott kommunikációs helyzet eredményei, hanem egy komplexebb tranzakciós kapcsolat eredményei, amelyek esetenként egy kommunikációs helyzetben nyilvánulnak meg.

A tranzakció-analízis elméletének ismertetésekor fontos még kitérnünk a játszma-elmélet Berne-féle továbbfejlesztéséhez, amely már kifejezetten gyógyító célú - a sorskönyvekhez, amelyek már időbe - térbe helyezik az emberi játszmákat kialakulásuk és felhasználási terepük szerint, illetve eszközt adhatnak arra, hogy az egyéni játszmákat összefüggő rendszerben tekintsük át. A sorskönyvünket - Berne szerint - nem magunk írjuk, valójában kisgyermekkortól kezdve a körülöttünk élők, főként a szüleink és a közeli rokonok "írják nekünk", meghatározva előre, hogy a kudarcra vagy a sikerre koncentrálunk majd, hogyan fogunk viszonyulni másokhoz és magunkhoz, milyen célokat tűzünk ki, sőt még esetleg arra vonatkozólag is, hogyan halunk meg. (E mentén elmélete freudi alapokat is magába foglal.) A sorskönyv - az egyes játszmákhoz hasonlóan - felismerhető, és terápia mentén elhagyható.


A tranzakcióanalízis önismereti munkához történő felhasználásához ajánlom F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam c. könyvét, mivel Várkonyi egyéb elméleti hátterekhez is nyúl, és kifejezetten "emberközeli" módon írja le a tranzakció-analízis lényegét (szemben a kissé száraz Berne-nel :) )

 

Készítette: Suhajda Virág,
2008
. január 10.

 


[vissza a lap tetejére]