Antalóczy Tímea: Szomszédok közt - Szappanoperák az ezredforduló Magyarországán
Myat Kornél recenziójához


Kornél írása pontosan bemutatja Antalóczy Tímea kötetének szerkezetét és főbb tartalmi elemeit. Ugyanakkor a recenzió kritikát is megfogalmaz az írással kapcsolatban, amellyel egyetértek és az alábbiakban ezeket a gondolatokat szeretném kiegészíteni saját észrevételeimmel, majd rámutatnék azokra a szempontokra, amelyek szerint a kritizálható elemek ellenére a kötetet a hazai médiaelemzés fontos és értékes jelenségének tartom.

Antalóczy a bevezetőben leírtak szerint hármas célnak kívánt megfelelni a kötet összeállítása során. Mint az Előszóban írja: "Az egyes sorozatok elemzése is lehetséges ugyan filmes, dramaturgiai, színészi és társadalmi szempontból, számomra azonban a szappanoperák közönségfogadtatása s a nézők értékrendszerére, gondolkodására gyakorolt hatása jelentette azt a problémakört, mely e kutatásra ösztönzött." A továbbiakban a szerző megjelöli azokat a szempontokat, amelyek szerint dolgozatát felépítette: elsőként a műfaji kategóriák és a történeti háttér tisztázására törekszik, ezt követően két hazai (Barátok közt, Szomszédok) és egy amerikai szappanopera (Dallas) összehasonlító elemzésére tesz kísérletet, végül pedig bemutatja azt az empirikus kutatási módszertant, amely "alkalmas lehet a tömegkultúra e sajátos jelenségének további tanulmányozására."

A kötettel kapcsolatos legfőbb tartalmi hiányosság az empirikus kutatás leírásához kapcsolódik. Antalóczy az írása A pilot study-t bemutató fejezetben nemcsak a kutatás eredményeit mutatja be, hanem vissza is utal az előző fejezetekben írtakra, így igazolva a feltevéseket a kutatás által. Ugyanakkor a kutatás nemcsak a reprezentatív hiánya miatt nem teljesen eredményes. Hiányzik az elméleti áttekintés és az empirikus kutatás eredményeinek összegzése. Az értékekkel és kulturális mintákkal kapcsolatos hipotézisek és az azokat igazoló kutatási eredményekből nem von le következtetéseket a szerző, valamint nem elemzi azokat. Így több részlettel kapcsolatban kapunk információt (pl. a sorozatszereplők tulajdonságai, konfliktusok jellemzői stb.) de az ezek közötti összefüggéseket nem világítja meg.

A fentiek ellenére, Antalóczy Tímea eredeti és figyelemreméltó könyvvel jelentkezett. A hazai médiaelméleti szakirodalomban ugyanis eddig kevés empirikus, befogadást elemző vizsgálattal találkozhattunk. Az elsősorban kvalitatív tartalomelemzéseken, valamint a közvetlen médiahatás elméletét előtérbe helyező lélektani vizsgálatokon alapuló hazai médiakutatás számára meghatározó lehet, ha olyan kutatások is indulnak, amelyet Antalóczy vázol fel a Pilot Study fejezetben.

Így tehát, stílszerűen, nem fejezhetem be másként, mint hogy kíváncsian várom a folytatást!...

 

Készítette: Molnár Bálint
2008. január 10.

 


[vissza a lap tetejére]