Mark Buchanan: Nexus, avagy kicsi a világ, a hálózatok úttörő tudománya

Reflexió Pollner Péterné és Barkóczy László ismertetéseire

 

A két ismertető nagyon alaposan és részletesen ismerteti a fenti könyvet és annak alapvető elképzeléseit, stílusát illetve hibáit (végig viszonylag a felszínen marad, és elsősorban példatár-jellegű, lényegében nem sokkal ad többet, mást, mint a Barabási könyv).

Amire kevesebb hangsúlyt fektettek az ismertetők, és többet az író, az az elmélet környezetvédelmi - evolúciós biológiai alkalmazhatósága. Az író vissza-visszatérően bizonyította, hogy mivel a táplálkozási láncok mentén az élővilág tagjai szintén hálózatot alkotnak, ezért kiszámíthatatlan, hogy milyen hatásokkal bír egy-egy állatfaj kipusztítása, kipusztulása. Egyik oldalról elismeri, hogy előfordulhat, hogy nem érzékelhető, de ha épp csomóponti szerepű állatról van szó, nagy valószínűséggel a táplálékhálózat összeomlásához is vezethet a változás. Ez az elmélet kiegészíti az eredeti alkalmazási terepet, és környezetvédelmi és fenntartható fejlődés-párti érvrendszerek alátámasztására is szolgál.

Másik irányú továbbgondolása a témának a kommunikációs hálózatok terén a tudásáramlás, szorosan kapcsolva a mémelméletekhez. A mémelméletet Buchanan maga is említi, mégis elsikkad tán afelett a lehetőség felett, hogy alkalmazási terepül szolgálhatnak a hálózatok az információ tudatos áramoltatásához (ahogy a hülyeség, úgy az okosság is terjed hálózatokon keresztül). Buchanan - szemben Barabásival - kevésbé tért ki a testen belüli hálózatokra, amelyek egyébként magyarázatul szolgálhatnak arra, hogy a hálózatos felépítésű testtel bíró ember miért hálózatként konstruálja meg a saját élővilágát is.

A téma egyébiránt kapcsolódik az evolúciós elméletek köréhez is (részben a mémelméleten keresztül).

 

Suhajda Virág,
2007. június 6.

 


[vissza a lap tetejére]