Pierre Bourdieu: Előadások a televízióról

Kiegészítő megjegyzések Munk Veronika írásához


Véleményem szerint Munk Vera ismertetése - Bourdieu-nek a televízióról vallott nézeteiről - mindazokat az elemeket tartalmazza, amelyek nélkül az elmélet megértése nem lenne lehetséges.

Mindössze a következő kiegészítéseket tenném:

1. Bourdieu az újságírási mező és az azon belül megjelenő struktúrákat tárgyaló fejezetben kitér a paradox mezőhatásra. Véleménye szerint a piaci logika az újságírókat arra ösztönzi, hogy a szenzációnak számító eseményeket versenytársaiknál előbb közöljék. Ennek egyetlen lehetséges módja egymás figyelése, szemmel tartása, vagyis a konkurens lapok olvasása. Éppen ezért ők az egyedüliek, akik minden lapot olvasnak is. Egymás eszközeinek átvételével, a mások által elkövetett hibák elkerülésével az a helyzet áll elő, hogy mindenki ugyanazt teszi, ugyanazokkal az eszközökkel. Míg más mezőkben a verseny újítást eredményez, addig az újságírói mezőben homogenitás jön létre.

2. Az előadások keletkezésének hátteréről:
Bourdieu előadásaiban egyrészt a társadalomtudományi kérdésekkel foglalkozó szakemberekhez kívánta eljuttatni gondolatait, másrészt viszont a laikusok számára igyekezett megvilágítani az újságírási mező működési mechanizmusait. Ezért keverednek a különféle stílusok írásában/előadásaiban.

 

Készítette: Péterfi Rita
2007. február


 


[vissza a lap tetejére]