Reflexió Sipos Tünde ismertetőjére

Vera F. Birkenbihl: Kommunikációs gyakorlatok


Sipos Tünde ismertetőjét Vera F. Birkenbihl: Kommunikációs gyakorlatok c. könyvéről kerek, egész munkának gondolom, így csak néhány kiegészítést tennék ahhoz:
Vera F. Birkenbihl könyve azért készült, hogy - amint azt Sípos Tünde is írja - segítséget nyújtson az olvasóknak az emberi kapcsolatok javításában. Ezt kicsit kibővítve: célja, hogy az olvasónak segítséget nyújtson a "megfelelő kommunikáció" megtanulásában, ami megkönnyíti az életben előforduló nehéz helyzetekben a "helyes és megfelelő viselkedést".
A szerző egyszerűen és közérthetően magyarázza az egyes (témához illeszkedő) kommunikációs elméleteket, és ahogy Tünde is írja: a könyv bővelkedik példákban. Mi több, az elméleteket feladatok és játékok követik, ahol az olvasó tölti ki az elméletet magyarázó ábrát, és a saját életéből, kapcsolataiból hoz példákat. (Már a könyv elején teszteli az író, hogy az olvasó hajlandó-e az aktív közreműködésre. "Minél nagyobb mértékben hajlandó az olvasó az együttműködésre, annál nagyobb haszonnal forgathatja a könyvet" - írja Birkenbihl.)
A könyv célja, hogy segítsen az olvasónak a mindennapi (könnyebb vagy nehezebb) kommunikációs helyzetek kezelésében: abban, hogy az olvasó miképp viselkedjen társaival, hogyan tudja a legjobban megértetni és megérteni magát.
Koncipiálásba bevont funkciók: (erősen gyakorlati) célja a könyvnek, az olvasó alapvető, mindennapi kommunikációs képességének fejlesztése.

 

Készítette: Herendy Csilla,
2007. június 3.

 


[vissza a lap tetejére]