Josef Kirschner: A manipuláció művészete


A koncipiálásba bevont funkciók
Célja, hogy az olvasó felismerje ha manipulálni akarják és képes legyen megfelelő válaszokkal áldozatból, a manipuláció haszonélvezőjévé válni.

A koncipiálásba bevont szerkezet(ek), illetőleg szerkezeti egységek
Kirschner mindenfajta kommunikációs helyzetet érdekvezérelt emberi helyzetnek nevez, melyben az egyénnek nincs más célja mint saját érdekeinek minél teljesebb érvényesítése.
Ezt elősegítendő az író összegyűjtötte a lehetséges emberi helyzeteket és bemutatja azok kezelésének különböző technikáit.

A koncipiálásba bevont színterek
Mindennapi érintkezés terei.

A koncipiálásba bevont dinamikák
Kirschner végigveszi az érdekérvényesítéshez szükséges lépéseket. A manipulációs technikákat nyolc pontban tárgyalja, bemutatja őket mind a manipulátor, mind a manipulált szemszögéből, ezzel védekezési stratégiákat is megfogalmaz.
Meggyőződése, hogy a társas érintkezés bármely formája manipuláció ezért nem a részvételt (hiszen elmélete szerint ez elkerülhetetlen), hanem a szerepek elosztását tekinti központi kérdésnek.
Kritikaként megjegyezendő, hogy Kirschner csak a végletes szerepekkel, a manipulátorral és a manipulálttal, a győztessel és a vesztessel foglalkozik, és figyelmen kívül hagyja azokat, akik szemlélőként vesznek részt a folyamatokban.

Az elmélet-alkotás célja
Tisztázni a manipuláció fogalmát, rávilágítani arra, hogy a manipuláció nem negatív konstrukció, hanem éppen ellenkezőleg, a mindennapi kommunikáció része, ami megtanulható és tudatosan alkalmazható, illetve kivédhető.

 

Az összefoglalót készítette: Knapp Ádám,
2007. június 1.

 


[vissza a lap tetejére]