Richard Dawkins: A Valószínűtlenség Hegyének meghódítása


"Az evolúció elvarázsolt szövőszék, amelyen a vetélők a DNS-kódok; míg partnereikkel karöltve tovatűnő alakzatokban előtáncolnak a geológiai idők mélyéről, megszövik az ősi bölcsesség hatalmas adattárát: az ősi világok digitálisan kódolt leírását és azt, hogy hogyan sikerült azokban fennmaradni."


Az adott kommunikáció-elmélet (elmélet-töredék) szokásos megnevezése
Az élőlények viselkedése és természetes szelekció. Állati kommunikáció.
/A Valószínűtlenség Hegye megmászható.../
A Valószínűtlenség Hegyén olyan evolúciós szempontból valószínűtlenül bonyolult (természeti) jelenségek kapnak helyet, amelyek szinte kiáltanak egy "szándékos, tudatos, machiavellisztikus magyarázatért", tervezettnek tűnnek. (Ilyen pl. számtalan mimikri-eset, vagy a fügefa esete, vagy a medúzák /sugaras szimmetriájú állatok/ tökéletes, mértani, változatos szimmetriái.) Ezek mégis minden szándékosság és szellemi erő nélkül jöttek létre, hosszan tartó, lassú folyamatok során, lépésről lépésre.

Az elmélet érvényességi területe
Az élőlények evolúciós alkalmazkodásának bemutatása látványos és szemléletes példákon keresztül. A viselkedések kommunikációs jelentései az egyes állatoknál.

Az elméletben érvényesülő kommunikáció-fogalom típusa
Állati kommunikáció.

Az elmélet leíró vagy magyarázó?
Az állat- és növényvilágban tapasztalható természetes szelekció tudományos és egyben népszerűsítő magyarázata.. A népszerűsítés a közérthető nyelvhasználat és az emberi viselkedés (vagy inkább az emberi vívmányok "viselkedése", mint pl a számítógép) és az állati viselkedés párhuzamba állítása. A DNS-nyelven íródott vírus-programok hasonlóak, ugyanazon az elven működnek, mint a számítógépeinket megtámadó vírusok. Mindkét típusban egy parancs van (Másolj le és terjessz!). "A számítógépes vírus ismertetőjele, meghatározó vonása, hogy tartalmazza a "Másolj le!" utasítást olyan nyelven, amelynek a számítógép engedelmeskedni fog. Az ember talán nem engedelmeskedne ok nélkül egy ilyen durva parancsnak, de a számítógép rabszolgaként engedelmeskedve mindaddig megteszi, amíg a parancs a saját nyelvén íródott. ... A biológiai vírusok pontosan ugyanilyenek. Lényegében a vírus egy DNS-nyelven írott program, még abban is hasonlít a számítógépes programokhoz, hogy ez a nyelv is digitális... A számítógépes vírusokhoz hasonlóan itt sem mondhatjuk azt, hogy a vírus DNS-e le akarja magát másoltatni. Csupán arról van szó, hogy a DNS lehetséges bázissorrendjei közül csak azok fognak terjedni, amelyek a "Terjessz!" utasítást hordozzák...Ha nem hordoznák azt az információt, amely biztosítja létüket, nem léteznének."

A koncipiálásba bevont funkciók
A természetes szelekció bemutatása, magyarázat a darwini evolúcióelmélethez.

A koncipiálásba bevont szerkezet(ek), illetőleg szerkezeti egységek
Állati és növényi "viselkedések", a külső megjelenés, a belső felépítettség stb...

A koncipiálásba bevont színterek
Az állatvilág és növényvilág "szintjei".

A koncipiálásba bevont dinamikák
Az evolúciós folyamatok során fellépő változatok. A jelenségek vizsgálatánál fellelhető mintázatok. A jelenségek közötti összefüggések.

Az elmélet-alkotás célja
A tudatosan tervezettnek tűnő jelenségek evolúciós és etológiai magyarázata.

Az elmélet eredeti alkalmazási terepe
Biológiai majd etológiai kutatások hátteréül szolgáló tudományos elmélet.

Az elmélet háttérdiszciplinái
Biológia.

Irodalom

Dawkins, Richard: A Valószínűtlenség Hegyének meghódítása. Műszaki Könyvkiadó. 2001.

http://www.darwins.hu

http://www.richarddawkins.lap.hu

 

Az összefoglalót készítette: Mucsi Eszter
2007. június 11.

 


[vissza a lap tetejére]