Freddie Strasser - Paul Randolph: Mediáció. A konfliktusmegoldás lélektani aspektusai.
Nyitott Könyv, Budapest 2005.


Az adott kommunikáció-elmélet (elmélet-töredék) szokásos megnevezése

A könyv leginkább az alkalmazott pszichológia területén helyezhető el. Célja olyan elméleti és gyakorlati megalapozást adni, amely adott szociálpszichológiai helyzetekben - konfliktusokban - kellő fogódzókkal látja el a mediátort.


Az elmélet érvényességi területe

Pszichológia, szociológia, jogalkalmazás, társadalomlélektan, kommunikációkutatás, alkalmazott pszichológia, filozófia, csoportlélektan.


Az elméletben érvényesülő kommunikáció-fogalom típusa

A segítő beszélgetésben, a közvetítő (mediációs) folyamatban alkalmazott kommunikáció. A szerző megkülönbözteti ezt a kommunikációt a pszichoterápiában illetve a jogi képviselet során alkalmazott kommunikációtól. Az alapvető különbséget úgy határozza meg, hogy 1. a pszichoterapeuta hosszú távú változást igyekszik elérni a páciensnél, 2. az ügyvéd az ügyfele számára a maximális nyereséget próbálja megszerezni, és a másik fél legyőzése lényeges. Ezekkel szemben a mediáció egyenrangú, non-direktív kapcsolat ügyfelek és mediátor között, amely elsősorban a bizalmon alapszik és az érdekek és igények felderítése alapján mindenki számára megfelelő megoldást segít elő.


Az elmélet leíró vagy magyarázó?

Leíró és magyarázó egyben. Leírja a mediáció filozófiai és történeti gyökereit és jelen gyakorlatát. Másrészről, részletesen magyarázza azokat a pszichológiai jellegzetességeket, amelyek a mediáció mint társas cselekvés folyamán felszínre kerülnek, valamint a mediációs folyamat kommunikációs elemeit a mediátor és a konfliktusban álló felek szemszögéből.


A koncipiálásba bevont funkciók és szerkezetek

Az alapvető kiindulópont az emberek közötti konfliktus. A pszichológia, az etológia és a szociológia egyaránt alapvető emberi funkciónak tartja a konfliktust, mint az individuumok (és csoportok) különbözőségének egyik gyakorlati kifejeződését. A történelem folyamán, valamint a különböző kultúrákban és a különböző társadalmi csoportokban a konfliktusokhoz való hozzáállás rendkívül különböző lehet, a véres konfrontációktól a teljes elfogadásig. A könyv először igen tömören összefoglalja egyes filozófiai és társadalomtudományi iskolák és irányzatok konfliktus-felfogását, Arisztotelésztől Hérakleitoszon, a középkoron, Descartes-on, Hegelen, Kierkegaardon, Darwinon, Freudon, Adleren, Rogersen, Morton Deutschon, Sartre-on és másokon keresztül de Bonóig és Jonathan Sacksig. Erre azért is szükség van, hogy a mediátor legelőször is tisztázhassa a saját viszonyulását a konfliktushoz, hiszen ezzel fog dolgozni. A következőkben a szerző alapvetően a mediáció segítő-segített viszonyának pszichológiai aspektusait tárja föl, valamint lépésről lépésre leírja a mediációs folyamat szerkezetét. A mediáció pszichológiai megalapozásának fontos jellegzetessége, hogy nem felszínes érdekérvényesítési folyamatról van szó, hanem a kiindulópont mindig a valódi igények, szükségletek és érdekek feltárása. Egyszerű példával élve: aki pénzt követel kártérítésként, annak nem biztos, hogy igazán a pénz, vagy csak az kell. Az elvárások pontos tisztázása, a rejtett szándékok és indítékok megértése a sikeres vagy egyáltalán sikerrel kecsegtető mediáció alapja. A felek érdekérvényesítésében explicite vagy implicite alkalmazott pszichológiai stratégiák felismerése és kezelése a mediátor tevékenységének meghatározó része.

A mediáció ugyan nem pszichoterápia, de lehet terápiás hatása, valamint szüksége van pszichoterápiás eszközökre. A mediátornak explorálni kell a felek életszemléletét, és a sajátjával is tisztában kell lennie. Továbbá, világosan kell látnia és adott esetben láttatnia, hogy mik a megváltoztathatatlan és a megváltoztatható adottságok.

A mediátor kommunikációs készségei gyakorlatilag azonosak a tanácsadó vagy a terapeuta készségeivel, de akár természetesen egy hatékonyan segítő jó barát, egy empatikus családtag kommunikációs készségeivel: aktív hallgatás, átfogalmazás, átkeretezés, empátia, összefoglalás, visszaidézés stb.


A koncipiálásba bevont dinamikák és színterek

A mediáció színterei változatosak lehetnek, hiszen a nagyvállalatok közötti, sokszereplős, bonyolult vitás ügyektől a kétszemélyes, magánjellegű konfliktusokig minden területen elképzelhető. A könyv alapvetően jogi eljárásba illeszthető, illetve annak részeként hivatalosan elismert eszközként tárgyalja a mediációt, jogi tekintetben nagy-britanniai érvényességgel, de természetesen máshova is átvehető eszköztárral. Egészen konkrétan itt egy egyetemi kurzusról van szó, amely a nagy-britanniai jogszolgáltatásban alkalmazott mediációra képez.

Noha tehát itt kvázi egy jogi kategóriáról van szó - vagy éppen azért -, fontos a mediációt megkülönböztetni egyéb jogi eljárásoktól és annak eszköztárától. Ez három jól definiálható jellemzőben foglalható össze:

konszenzuson alapszik
magánjellegű és bizalmas
nem a jogok és kötelességek, hanem az igények és érdekek mentén működik

Alternatív konfliktusmegoldásról van szó, amelynek egyéb formái is vannak.
Fontos továbbá a mediációt a tárgyalástól megkülönböztetni, illetve a hasonlóságokat rögzíteni. A könyv itt megidézi az üzleti tárgyalás egyik klasszikusát, Fischer és Ury Getting to Yes című könyvét, amit jól tesz, mert a két terület természetesen igen közel áll egymáshoz.

A jogi mediálás egyik jellegzetessége, hogy igen szigorú szerkezetben zajlik, ez azonban nem jelenti azt, hogy puszta mechanikus levezénylés elegendő lenne hozzá. Meghatározó jelentőségű a siker szempontjából a mediátor tehetsége, intuíciója, emberi kavlitásai, empátiás készsége.

A mediáció struktúrája:

bemutatkozás
(ülésrendre figyelni!)
mediátor nyitóbeszéde
a felek nyitó nyilatkozatai
különmegbeszélés a felekkel
közös megbeszélések
megállapodás

A könyv meghatározza mediáció folyamatának számos egyéb elemét: a mediálás kívánatos időpontját, a mediátor személyének kiválasztását, a viselkedési kódexet, a minőségi garanciákat és biztosítást, a felelősségeket és képviseletet, a helyszínválasztást, a titoktartási kötelezettséget, a költségeket, az időtartamot.

A könyv nagy erőssége, hogy a fentiekben is érintett dinamikákon kívül az esettanulmányokkal igen érzékletesen képes megjeleníteni a valós esetek sokféle lehetséges irányát, buktatóját, megoldásait. A szerzők létező eseteket mutatnak be, és minden esetnél néhány olyan pontot tárgyalnak, ahol a mediátor-hallgatók, vagyis a kezdő mediátorok tipikusan hibákat véthetnek.


Az elmélet kapcsolata más elméleti konstrukciókkal

Alapvetően a pszichológiai segítségnyújtás áll az elmélethez legközelebb. Ugyanakkor, tekintve, hogy konkrétan ez a mediációs konstrukció a nagy-britanniai jogszolgáltatás hivatalosan elismert és alkalmazott része, az adott jogi környezethez, vagyis annak alapját képező elméleti konstrukciókkal is kapcsolatban van.


Az elméletalkotás célja

A cél a jogi és pszichológiai segítségnyújtás egy sajátos, sok ismert forrásból táplálkozó, de lényegében új formájának elméleti megalapozása.


Az elmélet eredeti alkalmazási terepe:

Jogszolgáltatás Nagy-Britanniában.


Az elmélet háttérdiszciplínái

Pszichológia, pszichoterápia, jog, szociológia, szociálpszichológia.


FONTOS és szomorú megjegyzés:

A könyv fordítása gyakorlatilag ennyiben foglalható össze: botrányos. Aki tud angolul és valamennyire járatos az adott szakterületen, esetleg fordít is, az kis erőfeszítéssel a magyar "szöveg" mögé látja az eredetit. De elborzadok arra a gondolatra, hogy olvasók esetleg egy az egyben elfogadják ezt a szöveget illetve küzdenek vele, esetleg magukat szidalmazzák a befogadás nehézségei miatt.
A ferdítés egyik csúcsa a "magánjellegű kaukusz-ülés" (!!!!!), de számtalan helyet lehetne idézni, ahol a gyatra fordítás komoly akadálya a szöveg szakmai (vagy bármilyen) hasznosításnak. És akkor a puszta ügyetlenségekről nem is beszéltünk. Kár, hogy mindezt egy igazi szaktekintély, Buda Béla neve is hitelesíti.


Néhány fontosabb bibliográfiai tétel:

Barbara A. Budjac Corvette: Conflict Management. Pearson/Prentice Hall, 2007.

Fisher, Ury, Patton: Getting to Yes. Houghton Mifflin, 1991.

Ernesto Spinelli: The interpreted world. Sage, 2001.

Emmy van Deurzen: Existential counselling and psychotherapy in practice. Sage, 2005.


Az összefoglalót készítette: Rácz Judit,
2007. január 11.


 


[vissza a lap tetejére]