Alan Sokal - Jean Bricmont: Intellektuális imposztorok
Typotex, 2000


Az adott kommunikáció-elmélet (elmélet-töredék) szokásos megnevezése
Intellektuális imposztorok

Az elmélet érvényességi területe
Természettudományos fogalmak használata a társadalomtudományokban

Az elméletben érvényesülő kommunikáció-fogalom típusa
A könyv "posztmodern" értelmiségiek visszaéléseiről: misztifikációról, szándékosan homályos nyelvezetről, zavaros gondolkodásról, valamint a tudományos (elsősorban matematikai és fizikai) fogalmak helytelen használatáról szól a társadalomtudományok területén.

Az elmélet leíró vagy magyarázó?
Leíró.

A koncipiálásba bevont funkciók
A neves fizikusokból álló szerzőpáros neves humánértelmiségiek különféle társadalomtudományi folyóiratokban megjelent szövegeit szedi ízekre, miután egyikük sikeresen publikált az egyikben egy paródiának szánt, teljesen értelmetlen elméletet (Alan Sokal: "A határok áttörése: arccal a kvantumgravitáció transzformatív hermeneutikája felé", Social Text, 1996).

A koncipiálásba bevont szerkezet(ek), illetőleg szerkezeti egységek
- A természettudományos fogalmak és nyelvhasználat az eredeti kontextusból kiszakítva való használatának bírálata, a diszciplínák átjárhatóságának korlátai.
- Az ismeretelméleti relativizmus bírálata.

A koncipiálásba bevont színterek
- A könyben kipellengérezett francia szerzők (például Lacan, Kristeva, Irigaray, Baudrillard és Deleuze, többek között) az irodalomtudomány, a kultúr-tudomány és a feminizmus-tudomány tanszékein a legdivatosabbak.
- Az ismeretelméleti relativizmus szélesebb körben elterjedt, például a tudományantropológia, a tudomány-oktatás és a tudományszociológia területén is.

A koncipiálásba bevont dinamikák
Ismeretelméleti relativizmus: az az elképzelés, hogy a modern tudomány - beleértve az empirikus természettudományokat is - semmi több, mint "mítosz", "narráció" vagy "társadalmi konstrukció".

Az elmélet kapcsolata más elméleti konstrukciókkal
A tudományos tudás konceptuális státusza, a francia posztstrukturalizmus, a tudomány és technológia társadalmi szerepe, a multikulturalizmus, a politikai korrektség, a "kulturális háborúk" elméletei tematizálódnak a könyvben, többek között.

Az elmélet-alkotás célja
- A tudományos fogalmakkal és nyelvhasználattal visszaélő, a tudományos fogalmakat eredeti kontextusukból kiszakító, és azokat érvekkel alá nem támasztva más kontextusokban felhasználó "posztmodern" szerzők bírálata.
- Az ismeretelméleti relativizmus szélsőséges és érvekkel kellőképpen alá nem támasztott megnyilvánulásainak bírálata.

Az elmélet eredeti alkalmazási terepe
"Kemény" tudományok vs. társadalomtudományok

Az elmélet háttérdiszciplinái
Fizika, matematika

Néhány fontosabb bibliográfiai tétel

Alan Sokal - Jean Bricmont: Intellektuális imposztorok (Typotex Kiadó, Budapest, 2000)

Alan Sokal: A határok áttörése: Arccal a kvantumgravitáció transzformatív hermeneutikája felé (eredeti megjelenés: Social Text 46/47, 1996 tavasz/nyár)

Alan Sokal: A határok áttörése: Utóhang (Ezt a cikket a paródia közlése után kapta meg a Social Text, ám visszautasította azon az alapon, hogy nem éri el az újság intellektuális színvonalát. Ezért másutt jelent meg: Dissent 43 (4), 1996 ősz.)


Az összefoglalót készítette:
Bodoky Tamás,
2006. július

 


[vissza a lap tetejére]