Zygmunt Bauman: A modernitás és a holokauszt

Az adott kommunikáció-elmélet (elmélet-töredék) szokásos megnevezése
Szociálpszichológia

Az elmélet érvényességi területe
A modern, 20. századi társadalom és annak intézményrendszere

Az elméletben érvényesülő kommunikáció-fogalom típusa
Társadalmi kommunikáció

Az elmélet leíró vagy magyarázó?
Az elmélet magyarázó. A holokauszt történetének leírásaiból kiindulva a logika és a racionalitás segítségével feltárni, modellezni igyekszik a "holokausztszerű" jelenségek természetét.

A koncipiálásba bevont szerkezet(ek), illetőleg szerkezeti egységek
A modern társadalom
A modern társadalom intézményrendszere
A modern társadalom egyes csoportjai
Az egyes ember

A koncipiálásba bevont színterek és dinamikák
Zygmunt Bauman, a holokauszt túlélő szociológus a modernitás magától értetődő májfoltjaként írja le a holokausztot. Álláspontja szerint hatmillió embert meggyilkolni a nácik módszereivel soha korábban nem lehetett volna, csak a 20. századi ember került e képesség birtokába. Hipotézisét a holokauszt idején létező egyes társadalmi csoportok, a náci hatalom intézményrendszere és az intézményeket működtető hivatalnokok, a német hadseregben és általában a katonai intézményrendszerekben működő hierarchia, valamint egyes típusos esetek bemutatásával igyekszik bizonyítani. A koncipiáláshoz segítségül hívja a társadalomtudományok és a pszichológia egyes elméleteit

Az elmélet kapcsolata más elméleti konstrukciókkal
A holokauszt történetét vizsgáló kutatók számos elméletet fogalmaztak már meg az európai zsidóság szinte teljes kiirtásához vezető közvetett és közvetlen okokról. Bauman munkája sem kerüli meg ezt a kérdést, mégis elsősorban arra ad választ, hogy miként sikerülhetett viszonylag rövid idő alatt emberek millióit meggyilkolni, illetve a pusztítás döntő részét elvégző gyilkológyárak munkáját megszervezni.

Az elmélet-alkotás célja
A szerző úgy véli: végleg szakítani szükséges azokkal a magyarázatokkal, amelyek szerint hatmillió európai zsidó elpusztítása valamiféle rákos daganata lett volna a civilizációnak. Zygmunt Bauman állítja: szó sincs elállatiasodott ösztönlényekről; a nácik tervét éppen hogy a modern társadalom vívmányaként ismert fejlett intézményrendszer segítségével lehetett szinte tökéletes módon végrehajtani. A gyilkológyárak precíz és eredményes működése a 20. századi ember és az általa intézményesített funkciók természetéből válik magától értetődővé és e relatív siker a civilizációs fejlettség korábbi szintjein elképzelhetetlen lett volna.

Az elmélet eredeti alkalmazási terepe
Szociológia

Az elmélet háttérdiszciplinái
Szociológia, pszichológia, történettudomány, vallástörténet

Néhány fontosabb bibliográfiai tétel
Zygmunt Bauman (2001) A modernitás és a holokauszt. Budapest: Új Mandátum


Az összefoglalót készítette:
Kardos Zoltán
2006. május 11.

 

 


[vissza a lap tetejére]