Bereczkei Tamás

Az adott kommunikáció-elmélet (elmélet-töredék) szokásos megnevezése
Bereczkei Tamás az emberi kommunikációt vizsgálja az etológia perspektívájából.

Az elmélet érvényességi területe
Kommunikáció, Pszichológia

Az elméletben érvényesülő kommunikáció-fogalom típusa
A verbális és nem verbális kommunikációt, a szignálok jelentőségét vizsgálja. Bereczkei azt mutatja be, hogy az evolúciós pszichológiának nevezett tárgykör számos konceptuális keretet és elméleti paradigmát foglal magában. A diszciplináris sokféleség ellenére számos olyan alapelv létezik e tudományon belül, amelyeket illetően a legtöbb szakember egyetért. Bereczkei saját kutatásain keresztül ismertet ilyen evolúciós mechanizmusokat. Ezeken keresztül szemlélteti: miközben az evolúciós pszichológia szemlélete, elméleti modelljei, sőt sokszor a tárgya is eltér számos más pszichológiai iskola értelmezéseitől, a legtöbb esetben azokat megalapozó és azokkal szorosan illeszkedő magyarázatokat hoz létre.

Az elmélet leíró vagy magyarázó?
Mindkettő. Bereczkei számos saját és más tudós kísérletét osztja meg velünk, majd a vizsgálatok eredményeit elemzi és magyarázza.

A koncipiálásba bevont funkciók

Nem verbális kommunikáció
Kommunikatív szignálok
Társas viselkedés kommunikációja
Nyelv és viselkedés
Evolúciós magyarázatok

A koncipiálásba bevont szerkezet(ek), illetőleg szerkezeti egységek

Evolúciós pszichológia
Egyén és csoport
Párkapcsolatok
Szülői stratégiák
Elme és kultúra

A koncipiálásba bevont színterek
Darwinizmustól az emberi természet és kultúra, valamint a viselkedésszerkezet analízisén keresztül jut el a morális kérdések boncolgatásáig. Kommunikációs aktusok elemzése az emberi és az állatvilágból.

Az elmélet kapcsolata más elméleti konstrukciókkal
A szűkebb értelemben felfogott evolúciós pszichológia elsősorban az elme működésével és evolúciós kialakulásával foglalkozik, és olyan nevek fémjelzik, mint Leda Cosmides, John. Tooby, Steven Pinker. A tágabb ér-te-lem-ben vett evolúciós pszichológia nem korlátozódik a kognitív területre, hanem felöleli az emberi viselkedés valamennyi tartományát, kitekint az összehasonlító lélektanra, és a teljes viselkedés adaptácionista elemzését tűzi ki célul, pl. Robin Dunbar, K. R. Thornhill, Martin Daly munkáiban.

Az elmélet-alkotás célja
A kultúra által létrehozott szokások és viselkedésformák vizsgálata, amelyek valamilyen biológiai funkcióra épülnek rá.

Az elméleti keret:
Bereczkei így vall saját tudományterületéről: "Az utóbbi években egy új paradigma jelent meg a viselkedéstudományok körében. Az evolúciós pszichológiának nevezett tudományág az emberi viselkedés integratív megközelítését kívánja nyújtani. Képviselői arra a kérdésre keresik a választ, hogy az evolúció során kialakult kognitív folyamatok milyen mértékben hatják át a mai ember lelki működését, és ez mennyiben meghatározó a szociális kapcsolatok különböző területein. Reményeik szerint az evolúciós pszichológia az elméletek és magyarázatok olyan széles és koherens együttesét nyújtja, amely képes összerendezni a pszichológia és biológia különböző diszciplínáiban folyó kutatásokat, és az emberi természet máig legteljesebb leírását nyújtja. Az evolúciós pszichológia alapelvei a modern evolúcióelmélet legáltalánosabb téziseiből erednek. Kiindulási tétele az, hogy a természetes szelekció azokat a viselkedési mintákat - tanulási szabályokat, attitűdöket és preferenciákat, cselekvési algoritmusokat - részesítette előnyben, amelyek hozzájárultak őseink túlélési és szaporodási sikeréhez." (Bereczkei Tamás in Evolúciós pszichológia: új szemlélet a viselkedéstudományokban, Magyar Tudomány, 2002/1 8. o.)

Az elmélet eredeti alkalmazási terepe
Evolúciós pszichológia

Az elmélet háttérdiszciplinái
Fejlődéstan, genetika, humán etológia, szociobiológia, társadalomlélektan, kulturális antropológia és történefilozófia.

Néhány fontosabb bibliográfiai tétel

Magyarul megjelent könyvei:

A génektől a kultúráig, Gondolat kiadó, 1991
A belénk íródott múlt, Dialóg Campus, 1998
Evolúciós Pszichológia, Osiris kiadó, 2003

Cikkek:

Aha-élmény és emlékezés; a déja vu kognitív alapjai
Evolúciós orvostudomány
Evolúciós pszichológia: új szemlélet a viselkedéstudományokban
Tudás és hatalom: a Liszenko-ügy
Vallás és biológia

(a cikkek mindegyike az is interneten megtalálható)


Az összefoglalót készítette: Viniczai Andrea
2006. január 22.

 


[vissza a lap tetejére]