Észrevételek
Sándor Zsuzsa: nemverbális szótárak című ismertetőjéhez

Sándor Zsuzsa összefoglalóját nagyon alaposnak, részletesnek, összeszedettnek tartom. Én magam sokat tanultam belőle és egyes részeit fel is tudom használni munkáim során. Ezért csak néhány mondattal tudom kiegészíteni, illetve további irodalmat ajánlanék hozzá.

Az elmélet érvényességi területét még kiegészíteném a paralingvisztikai jelenségek kifejtésével. A paralingvisztikai jelenségek a verbális kommunikáció nem verbális aspektusai (pl. beszédsebesség, hangerő, hangmagasság, elakadások (szünet, "ő-zés" stb.). Ezek nagyon fontos jelenségek, mert tovább pontosítják egy közlővel vagy magával a közléssel kapcsolatos ítéletünket. Ezzel kapcsolatban főként Labov, W. és Fanshel, D.: Therapeutic discourse című könyvét ajánlanám (Academic Press, 1977)

A elmélet háttérdiszciplínái közé még a humánetológiát is felvenném, hisz ezen tudományágban is foglalkoznak nonverbális kommunikációkutatásokkal, eredetünk, származásunk tisztázása, pontosítása miatt. Ezzel kapcsolatban Desmond Morris magyarul is megjelent könyveit ajánlanám, pl. A testközelben-t. (Gondolat Kiadó, 1991). Nagyon szellemesen, érdekesen tárgyalja ezt a kérdéskört.

A témával kapcsolatos további irodalom:

Argyle, Michael: The Psychology of Interpersonal Behaviour. Penguin Books, 1971.

Argyle, Michael: Bodily Communication. International Universities Press, 1977.

Argyle, Michael (ed.): Social Encounters. Penguin Books, 1981.

Aronson, Eliot: A társas lény. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 1978.

Guerrero, L.K. - DeVito, J.A. - Hecht, M.L.: The Nonverbal Communication Reader. Waveland Press, 1999.

Harper, R.G. - Wiens, A.N. - Matarazzo, J.D.: Nonverbal Communication: The State of the Art. John Wiley & Sons, 1978.

Rosengren, Karl Erik: Kommunikáció. Typotex, 2004.


Sólyom Barbara
2005. június

 


[vissza a lap tetejére]