Kiegészítő gondolatok

Sződy Ágnes: P. Bourdieu - A politikai mező
c. ismertetőjéhez


A szerző összefoglalója Bourdieu politikai mező-elméletéről minden olyan elemet tartalmaz, amely annak megértéséhez elengedhetetlenül szükséges: a megbízók és megbízottak közti kommunikációt, az ideológia és az irányvonalak változását, valamint a pártokon belüli harc és a kompromisszumok kérdését.
Kiegészítésként tenném hozzá - a bourdieu-i mező-fogalom jobb megértéséhez a következőket:
A mezőt leginkább egy hálózattal lehet azonosítani, amely különböző pozíciók közti objektív viszonyok sajátos konfigurációjának tekinthető. A pozíciók puszta létezésükben is meghatározhatóak, és azon meghatározottságok révén is, amelyeket e pozíciók az őket birtoklókra, a társadalmi szereplőkre és intézményekre kényszerítenek egyrészt azáltal, hogy e pozíciók birtokosai milyen aktuális vagy potenciális helyzetet foglalnak el a különféle hatalomfajták és tőkefajták elosztási struktúrájában, illetve azáltal, hogy milyen objektív viszonyban vannak a többi uralmi, alárendeltségi és egyéb más viszonnyal.
Bourdieu másik központi kérdése a mező-fogalommal összefüggésben annak határaival kapcsolatos. Minden esetben konkrétan kell megvizsgálni az adott mező határait. Általánosságban elmondható, hogy a mező határai dinamikus határok, hogy hol húzódnak, az a mezőben dúló harc tétje.


Péterfi Rita
2005. június

 


[vissza a lap tetejére]