Somlai Péter: Konfliktus és megértés
Észrevételek Sipos Tünde ismertetőjéhez

Az adott kommunikáció-elmélet (elmélet-töredék) szokásos megnevezése
Normatív családi kapcsolatrendszer.

Az elmélet érvényességi területe
Családok funkcióváltozása, erősödő diszfunkciók jeleinek határozott megtapasztalása a modern családok kaotikus szerepmegosztottságában. A hagyományos értékválságok mentén szerveződő családi minták.

Az elméletben érvényesülő kommunikáció-fogalom típusa
Személyközi kommunikáció / családi interakciók

Az elmélet leíró vagy magyarázó?
Mindkettő egyben, amennyiben a családok narratív funkcióváltását írja le és magyarázza.

A koncipiálásba bevont funkciók
Konfliktus, családdinamika, szerepelvárások, koalíciók, szövetségek

A koncipiálásba bevont szerkezet(ek), illetőleg szerkezeti egységek
Szerephierarchia, társadalmi státusz, szabályalkotás, normakontroll

A koncipiálásba bevont színterek és dinamikák
Az ismertetőben jól rendszerezve: jelentéstulajdonítás, képalkotáshoz kötött szereptulajdonítás, szerepelvárások, kommunikációs kompetencia, mely mind a kölcsönös megértést szolgálja.
A család csoport analógiájából számos törvényszerűség adódik. Elméleti fejtegetések nélkül is belátható, hogy egy csoport és így egy család is csak akkor működhet jól, ha tagjai eleget tesznek a reájuk háruló szerepkövetelményeknek. Ehhez elsődleges feltétel: a szerepek kijelölése, a szerepfunkciók- és a közöttük levő viszonyok meghatározása.
Somlai Péter megállapítása szerint: ..." a korábban körülhatárolt társadalmi státusok ("családfő- háziasszony") követelményei helyébe bizonytalan minták és kétségesebb érvényű, de szabadabban alakítható szabályok kerültek."
Rengeteg konfliktus és bizonytalanság forrása az ilyen helyzet, amelyben a résztvevők nem tudják, hogy ők maguk miért felelősek és miben kompetensek.

Az elmélet kapcsolata más elméleti konstrukciókkal
A szociológiai és kommunikációelméleti /interakcionista/ diszciplínák mellett
Funkcionális családterápia (1960 - as évek); Barnes : inkoherens szabályszerűségek és kötött funkcionalitás családdinamikai értelmezése - családi kommunikáció, zárt/nyílt családszerkezet. Zárt szerkezet esetén konfliktust generáló cirkuláris okság: OK-OKOZAT-OK, konzisztens szerepelvárások.
Strukturális családterápia; Salvador Minuchin: Normatív krízisek és fejlődési ciklusok különböztethetők meg a család dinamikus - strukturális változásaiban. A párkapcsolat kialakulásától a szülői ház elhagyásán keresztül az "üres fészek" szindrómáig. Fejlődési krízis = feldolgozatlan konfliktus, melynek megoldása feltételezi a család következő fejlődési ciklusba lépését, annak pszichoszociális "érési" folyamatát.
Rendszerelmélet - mi szerint minden lényeges emberi történés csak azon a rendszeren, csoporton belül érthető meg, amihez az egyén tartozik.

Az elmélet-alkotás célja
A család, mint szocializációs mikroközeg belső kapcsolatrendszerének és dinamikájának átfogó vizsgálata, a diszfunkciók vagy konfliktusok kialakulásának háttértényezői, a megértést elősegítő kommunikatív és a belső szabályszerűségek értelmezésén keresztül.

Az elmélet eredeti alkalmazási terepe
Családok szerkezetének funkcionális átalakulása, rendszerelmélet, szocializációs szerepelmélet

Az elmélet háttérdiszciplinái
Szocializáció, csoportdinamika, kommunikáció elmélet

Néhány fontosabb bibliográfiai tétel

Gill Gorell Barnes: Család, terápia, gondozás - Animula Egyesület, 1991.

Somlai Péter: A modern család társadalmi meghatározottsága, in.:Füredi J. - Buda B. /szerk./: A család szociálpszichiátriája - Medicina, 1986.

Honti B. László: A családterápia kommunikációs elmélete - in.: Füredi J. - Buda B. /szerk./: A család szociálpszichiátriája, - Medicina, 1986.

Steven J. Wolin - Linda A. Bennett: Családi rituálék ( in.: Illyés Sándor - Ritoók Pálné /szerk./: A nevelési és pályaválasztási tanácsadás pszichológiája ELTE, 1988.


Az összefoglalót készítette: Haász Sándor
2005 június 13.

 


[vissza a lap tetejére]