Toda, Masanao: A kommunikáció fogalma

Észrevételek H. Kovács Zsuzsa ismertetőjéhez


általános észrevétel
Lényegre törő, áttekinthető ismertető H. Kovács Zsuzsa részéről, melyet Toda Masanao írásművéhez kötődő saját gondolataimmal szeretnék kiegészíteni. Toda a kommunikációt a szállításhoz hasonlítva ad egy megközelítést arra vonatkozólag, hogy létezik térbeli csatorna és időbeli csatorna. Toda érinti, azt a kérdést, hogy a két csatorna összefüggésben áll egymással. Véleményem szerint, ahogy a fizikában sem lehet ma már teret és időt függetlenül kezelni, úgy a kommunikációban sem biztos, hogy egy ilyen csatorna felosztás alkalmazása helytálló. Hadd világítsak rá, Toda gondolatit használva eme felvetésemre. A kommunikáció tudatban ered és tudatban végződik. Toda barátjának írt levelét követi nyomon tér illetve időcsatornában. Hasonlóan létezik egy "levél", melyet az emberiség adott fel idegen civilizációk részére. Egy fémlemezbe kódolt gondolatok az emberiség létezéséről, és a világegyetemben elfoglalt helyéről egy hordozón (mesterséges holdon) keresztül hagyták el naprendszerünket, bízva abban, hogy e gondolatok valahol egy tudatban végződnek és ezzel létrejön maga a kommunikáció. A postai levél, valamint a mesterséges hold akár mint szállítási, akár mint kommunikációs mód ekvivalensnek tekinthető. Az utóbbi esetben még nincs tudomásunk a kommunikáció létrejöttéről, de tételezzük fel, hogy az információ a küldetésének megfelelően célba ért. Ez esetben az út már nem tekinthető pusztán térbeli csatornának.
Egy másik példával élve a szikratávíró megjelenése óta, az információk jó része a műsorsugárzás révén elektromágneses hullámokba kódolva fénysebességgel hagyja el Földünket. A kommunikáció tudatból indul ez elektromágneses hullámokba kódoltan jut el a rádió hallgatók televízió nézők vevőkészülékeihez, mely dekódolja az információt tudatuk részére. Érdemes belegondolni, hogy ha a kommunikáció a tudatban végződik az első élő olimpiai televízió közvetítés jeleit követve a forrástól a kommunikáció hol és mikor jött, jöhet létre a Földön és attól távolodva. Nem kívánnám érinteni a tudományos fantasztikus területeket, de véleményem szerint a kommunikáció során is inkább tér-idő csatornáról lenne célszerű beszélni.

Az adott kommunikáció-elmélet (elmélet-töredék) szokásos megnevezése
"Telekommunikáció, bár a társadalmi kommunikációt is érinti". Egyetértek a megállapítással, bár a telekommunikáció sohasem lehet öncélú, az a társadalmi kommunikáció része.

A koncipiálásba bevont funkciók
Öt nagyobb funkciót említ, azonban a felsorolásból nem derül ki egyértelműen, mely ez az öt funkció.

Az elmélet kapcsolata más elméleti konstrukciókkal
Információelmélet: a felsoroltakon kívül szorosan kötődik a hírközlés elmélethez, mint műszaki elmélethez.

Az elmélet eredeti alkalmazási terepe
Szállítás, közlekedés, hírközlés

Az elmélet háttérdiszciplinái
A felsoroltakon kívül, hírközlés elmélet.


Készítette:
Vári Péter, 2004. december 5.

 


[vissza a lap tetejére]