Reflexiók

Tóth Benedek: Ludwig von Bertalanffy
rendszerelméletét bemutató ismertetőjéhez.


Az ismertető tömör és alapos áttekintést ad Bertalanffy általános rendszerelméletről és nem csak annak absztrakt, "általános természettudományos" vonatkozásairól, miközben keveset beszél egyéb, a szükebben vett kommunikációelméleten kívüli egyéb társadalomtudományi alkalmazási területeiről vagy lehetőségeiről, pl. a közgazdaságtanról, a racionális döntéselméletről, illetve a nem pusztán üzenetátvitelnek, inkább kölcsönös egymásra hatások összességeként értett társadalmi kommunikációval való kapcsolódásairól. (Bár a "játszma" kifejezés azért egyszer felbukkan a szövegben.) Pedig gyanúm szerint az elmélet önmagában valóban csak egy keret, igazán érdekessé adott (tudományos) kontextusban való, konkrétabb jelenségekhez kapcsolódó értelmezései teszik.

Az információ nem biztos, hogy minden esetben entrópia, különösen a szociális rendszerek esetében gyanús, hogy némelykor kifejezetten negatív entrópia, azaz a hozzáadott információ nem növeli, hanem éppen csökkenti az adott rendszer rendezetlenségét. És ez már a redundancia kérdése is, azaz, hogy a rendszer adott állapotához képest új, mert külső információ mikor segíti, és mikor nehezíti a rendszer muködését, vagyis, mikor túl kevés, vagy éppen túl sok.

Nem tudom megkerülni a kérdést, hogy a rendszerelméleti megközelítés csak egyik a társadalmi létet, vagy annak különböző területeit leíró lehetséges paradigmák közül (vö. konfliktuselmélet), ezért egy, a szocialitást figyelembe vevő ismertetésnek hasznos lenne kitérnie az elmélet ilyen irányú kritikáira, mondjuk a más elméleti konstrukciókat taglaló pontnál. Avagy: a Bertalanffy-féle rendszerelmélet szándékai szerint univerzális, ugyanakkor (bármennyire is empirikus is) csak egyfajta (lehetséges) értelmezését adja egy-egy jelenségnek.

Természetesen ezen apró megjegyzések inkább az elmélet értelmezéseire és konnotációira vonatkoznak, de talán lényegesek abból a szempontból, hogy a jelen helyzetben az adott elmélet társadalmi kommunikációhoz, vagy legalább is egy általánosabb társadalomelmélethez füződő viszonyai lehetnek a lényegesebbek. Az elmélet ismertetése amúgy korrekt, tömör és fenemód érthető.


Bácsván László
2004 szeptember 28.


[vissza a lap tetejére]