Dan Sperber: A kultúra magyarázata

Domschitz Mátyás összefoglalójáról

Domschitz Mátyás összefoglalójában kitűnően összegzi Sperber könyvének mondanivalóját. Az összefoglalóhoz pusztán néhány megjegyzést tudok fűzni. Mint ahogy Domschitz is írja Dan Sperber könyve kognitív nézőpontból közelít antropológiai jelenségekhez. Azt kérdezi: mi teszi sikeressé, kulturálisan elterjedtté az egyes mentális reprezentációkat? Mi ezek sikerének a titka, hogyan lehet "ragályos" a gondolat? A kérdés könnyen visszaolvasható a recenzióírás kontextusára: hogyan lehet olyan reprezentációt létrehozni Dan Sperber könyvéről, mely A kultúra magyarázatát mentális fertőzésokozóvá tehetné?
A könyv létrehozza azt a diszkurzív kontextust, melyben relevánsak az ilyen típusú kérdések. S ezt a diszkurzív kontextust nagyon tudatosan alakítja úgy, hogy a gondolatban megragadni képes összetevőkre kérdez rá, miközben ő maga kétszeresen is rájuk hagyatkozik: diszciplinárisan és könyvének szerkesztési eljárásaiban.
A könyv hipotézise az, hogy a kultúra nem egyéb, mint bizonyos elosztottsági fokkal rendelkező reprezentációk halmaza. Egy reprezentáció úgy lesz kulturálissá, tehát egyedi változatánál nagyobb elterjedtségi fokkal rendelkezővé, ha nyilvános reprezentáció mentén variálódik, tehát újabb mentális, nyilvános formákká alakul. A hipotézisek a megértés mechanizmusára, feltételeire, összetevőire vonatkoznak. S ezen összetevőket hordozza Sperber könyvszerkesztési stratégiája is. A szerző hipotézise a műben lépésenként tágul, s nincs olyan lépés, melynek kontextusa ne lenne előkészítve.

Készítette: László Mónika
2004. 01. 21.