Manuel Castells: The Rise of the Network Society
Vályi Gábor ismertetõjének lektorálása

Az ismertetõ szerkezete, a szerzõ hozzáállása nagyon tetszik, ugyanis a recenzens nem csak címszavakban intézi el az egyes tárgyalandó kérdésköröket, hanem a fontosabbak esetében néhány mondatban kifejti, esetleg értelmezi Castells gondolatait, elméleteit. Az ismertetõ nagyon jól átlátja az elméletet, remekül beazonosítja a tárgyalt szerkezeti egységeket, a funkciókat és dinamikákat, a recenzió szerzõje jártas a vonatkozó kommunikáció-elméletekben.
Az ismertetõ érdemeinek elismerése mellett néhány mondatban, inkább szõrszálhasogató jelleggel szeretném felhívni a figyelmet néhány dologra, amit hiányosságként érzékeltem. Úgy gondolom, hogy az ismertetés leszûkítése csupán az 5. fejezetre - amely valóban az egyetlen, amely explicit módon kommunikáció-elméleti problémákat taglal - indokolatlan. Castells több évtizedes munkásságának alapvetõ fogalma a hálózat (annak különbözõ formáiban, megnyilvánulásaiban), amelynek lényegi eleme az információáramlás, ami viszont már kommunikációval kapcsolatos probléma. Végeredményben a hálózati szervezõdésre és az ezen belül létrejövõ, mûködõ áramlásokra alapozza Castells egész társadalom-elméletét, ezért a kommunikáció kapcsán valójában az egész könyvet lehet tárgyalni. Külön kiemelésre méltó szerintem maga az áramlás (flow) fogalom, ami ugyancsak végighúzódik Castells eddigi életmûvén. Szerinte ugyanis a hálózati jellegû szervezõdések (hálózat-vállalatok, hálózat-közösségek sõt hálózat-államok) a hagyományos teret áramlás-terekké (space of flows) alakították át, ahol nem a konkrét földrajzi elhelyezkedés számít, hanem a hálózatok és áramlások csomópontjaihoz való közelség vagy távolság. Úgy gondolom, ezt a problémát is lehet kommunikációs szempontból figyelni, ezért sem indokolt az ismertetõ redukálása csak a kimondottan a tömegkommunikációval foglalkozó fejezetre.
Ha azonban a tömegkommunikációról esik szó, mindenképpen számot kell vetni Castellsnek azon gondolatával, amelyben kifejezetten bírálja azt tömegkommunikáció fénykorában kialakult jelszót, hogy "the medium is the message". A hálózati kommunikáció környezetében - Castells baloldali érzelmeibõl is kifolyólag - nem tartja elfogadhatónak ezt az alapállást, hiszen az információáramlásban most már sokkal kisebb gazdasági és politikai erõvel rendelkezõ szereplõk is részt vehetnek, és így alternatív üzenetek megfogalmazására egyre nagyobb lehetõség nyílik.
Végül kicsit hiányoltam az arra vonatkozó utalásokat, hogy Castells ezen könyve valójában háromkötetes fõmûvének - The Information Age - Economy, Society and Culture - az elsõ kötete, így talán annak keretében értelmezendõ.
A felsorolt hiányosságokat azonban azért nem tekintem döntõ jelentõségûnek, mert a recenzió elõre rögzített, talán kissé merev keretei nem tették lehetõvé a gondolatok teljes, részletes kifejtését.

Gyenge Zsolt
2004. február 20.


[vissza a lap tetejére]