Gondolatok néhány ponthoz

Barkóczy László: Barabási Albert-László: Behálózva. A hálózatok tudománya.
című könyv ismertetőjéhez


Az elmélet érvényességi területe:
A Barabási által leírt elmélet alkalmazásának számos területe ismert, amelyek köre szélesebb, mint a könyvben felvázoltaké, aminek fő oka, hogy a hálózatok rendszerfelépítésének más modellje (Watts és Strogatz) is létezik, amelyek más hálózatok leírását adják meg, ily módon a hálózatként magyarázható jelenségek köre lényegesen tágabb. Alkalmazták és alkalmazzák a mikrobiológia, agykutatás, nyelvtudomány, geológia, ökológia, közgazdaságtan, infrastruktura-hálózatok, járványterjedés területén. Ezen területeken részben a skálafüggetlen, más esetekben a hatványfüggvény (Watts és Strogatz) minta ad magyarázatot.
Ezek a modellek a hálózatok különböző módozatai, különböző viselkedésük eltérő leírásai.

A koncipiálásba bevont szerkezeti egységek:
A világban fellelhető hálózatok pontjaik és kapcsolataik nagy száma - komplexitása - miatt általában átláthatatlanok. Működésük és ami szintén fontos, és Barabási erre is keresi a metódust a könyvben: a kialakulás folyamata, a változás leírása összetett képet mutat. Az elmélet éppen azért izgalmas, mert a legfontosabb jellemzőket és folyamatokat tudja megragadni néhány fogalom (fürtösödés, két pont távolsága, sérülékenység) és a hálózat bonyolultságához képest igen egyszerű modell segítségével. Ami az ismertetőből is egyértelmű, a könyv alapvetően az internetről és a world wide webről szól, arra jellemző további paramétereket is vizsgálva, amint a recenzor ki is emeli: népszerűség, és alkalmassági szám.
A hálózat-modell alapján épülő világok leírására nincs egységes elmélet, egy részükre a skálafüggetlen, más részükre a hatványfüggvény minta ad valós leírást, és vannak más speciális kicsi világ módszerek is. A hatványfüggvény minta lényege, hogy az alapvetően szabályosan felépülő hálózatban van néhány távol eső pontot összekötő kapcsolat (átkötés), ami azt jelenti, hogy a hálózat egyszerre kicsi (két pont közti kapcsolatlépések száma alacsony=a hálózat átmérője kicsi=kicsi világ) és erősen fürtösödött. Az eredeti rendre idővel ráépülnek ezek az átkötések, amitől a szabályos hálózat egy csapásra igen összetetté válik. Ez egyben egy kialakulási folyamatot is magyarázó modell.
Amint azt Barkóczy László is észrevételezi a kapcsolatok nem egyforma minőségűek. Az erős és a gyenge kapcsolatok (gyakori "találkozás", ritka "találkozás" pl. egy ismertségi hálózatban) alapvetően két minőséget jelentenek. Fontos szerep jut e megkülönböztetésnek a hálózat sérülékenysége szempontjából. Egy erős kapcsolat kiiktatása nem okoz nagy zavart, mert a közeli pontok más pontokon át továbbra is gyorsan elérik egymást (a fürtösödés folytán). Míg egy gyenge kapcsolat kiiktatásával egymástól csak ritka esetleges kapcsolatban álló fürtök, hálózat-csoportok kerülnek távol egymástól, a hálózat széteshet.

Az elmélet kapcsolata más elméleti konstrukciókkal:
A téma megismerését és a hálózati világról alkotott képünk szélesítését segíti Mark Buchanan: Nexus, avagy kicsi a világ, a hálózatok úttörő tudománya című könyve. Typotex Budapest, 2003.


Összefoglalva
A recenzió különösen vonzó eleme, hogy az eredeti illusztrációk közül a recenzió szövegkörnyezetéhez jól illesztve bekerült néhány, a tökéletesebb és ami fontos: szemléletadó megértést segítő ábra. A szöveggel együtt korrekt és teljes képet ad az elméletről, miközben a könyv elolvasását - érdeklődést keltve - továbbra sem teszi feleslegessé.


Emődi-Kiss Tamás
Budapest, 2004. január 30.


[vissza a lap tetejére]